Rokkantkártya: nem lehet mutyizni az orvosokkal

Pénzcentrum/InfoRádió2011. július 19. 11:02

Nem adhatnak ki többé a háziorvosok mozgáskorlátozott parkolási igazolványhoz szükséges igazolást. A kormány ezzel megkezdte az úgynevezett rokkantkártyák kiadásának szigorítását.

Változott a mozgáskorlátozottak autóvásárlási és átalakítási támogatási rendszere - mondta el az InfoRádiónak Szakály József, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége irodavezetője. Lényege, hogy nem adhatnak ki többé mozgáskorlátozott parkolási igazolványhoz szükséges igazolást a háziorvosok. Ezt a jogkört a jövőben várhatóan a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal illetékes orvosi bizottsága gyakorolja majd.

Jelenleg országos szinten nagyjából 230 ezer parkolási engedély van forgalomban. Erre a vakok és gyengén látók, az autista, értelmileg sérült személyek is jogosultak.

Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke az InfoRádió kérdésére leszögezte: nem a háziorvosokon múlott, hogy sok hamis, vagy jogtalanul kiállított igazolvány is forgalomba került. Megjegyezte: örülnek az orvosok, hogy a változtatás révén már nem fognak kapcsolatba kerülni olyan erőszakos emberekkel, akik bármit megtettek volna, hogy hozzájussanak a parkolási igazolványhoz.

Címkék: