A nyár közeledtével növekszik a meteorológia és a kriminalisztikai károk száma

Pénzcentrum2010. május 11. 08:00

Hazánkban a meteorológiai, valamint a csőtörésből és beázásból származó vízkárok teszik ki a lakásbiztosításokkal kapcsolatos káresetek túlnyomó részét, mintegy 87 százalékát. A nyár közeledtével egyre szélsőségesebbé váló időjárás leginkább az északi, a keleti és a középső országrészeket sújtja, a legkevesebb viharkárt az ország déli területeiről jelentik - derül ki az AEGONdirekt.hu legfrissebb statisztikáiból. A direktbiztosítási szolgáltató tapasztalatai szerint az összes kárbejelentés mintegy 5 százalékát teszik ki a kriminalisztikai károk. Ezek száma Budapesten, Pest, Somogy, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legmagasabb.


Az AEGON Biztosítónál 2009-ben több mint 45 ezer vihar, felhőszakadás, jégverés, vagy villámcsapás által okozott kárt jelentettek be, ezek a lakásbiztosítások körébe tartozó káresetek mintegy 43 százalékát tették ki. A vihar és a jégverés által okozott károk a leggyakoribbak: a tavalyi évben közel 23 ezer vihar, és több mint 10 ezer jégverés okozta kár rendezése történt meg.
"Az elmúlt években szignifikáns változás nem tapasztalható a meteorológiai károk számában, jellemzővé vált ugyanakkor a viharok intenzitásának növekedése, lokális területi koncentrációja. Összességében elmondható, hogy a nyári hónapokban megemelkedik a meteorológiai károk száma: tavaly júniusban és júliusban 12,300, illetve 11 ezer meteorológiai jellegű kárbejelentést fogadott a biztosító" - mondja Marosvölgyi Péter, az AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója. "A legtöbb meteorológiai kárbejelentés általában a középső, az északi és a keleti országrészekből, vagyis Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, és Békés megyéből érkezik. A legkevesebb viharkár az ország délnyugati területein tapasztalható" - teszi hozzá.
A szakember szerint azonban, némi odafigyeléssel és néhány apró óvintézkedéssel a vihar okozta károk nagy része megelőzhető lenne: "A vihar közeledtével mindig zárjuk be a nyílászárókat, hogy megelőzzük az üvegkárt, illetve az esetleges beázást. A kertben vagy erkélyen tartott kerti szerszámokat tegyük zárt, fedett helyre, az épület ereszcsatornáját pedig időnként tisztítsuk meg a belehullott falevelektől, gallyaktól, egyéb szennyeződésektől annak érdekében, hogy az esővíz akadálytalanul tudjon a tetőről lefolyni. Az elektromos készülékeket minden esetben áramtalanítsuk, hogy a villámcsapás ne tehessen kárt bennük. Jégeső közeledtével, a gépjárművünkkel álljunk be fedett helyre, hogy megóvjuk a sérülésektől" - tanácsolja Marosvölgyi Péter.


A betörésből származó károk a közhiedelemmel ellentétben jóval kisebb számban fordulnak elő, a kárbejelentések mindössze 5 százalékát teszik ki, 2009-ben a biztosítóhoz 5,300 ilyen típusú bejelentés érkezett.
"A betöréses, illetve lopáskárok tekintetében általában kismértékű növekedés tapasztalható január elején, illetve a nyári hónapokban, amikor a családok hosszabb-rövidebb időre elutaznak otthonról. Az ilyen típusú kárbejelentések száma a statisztikák szerint Budapesten, illetve Pest, Somogy, és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legmagasabb, Nógrád, Tolna, Békés és Vas megyében pedig a legalacsonyabb" - fejti ki az AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója, Marosvölgyi Péter.

Címkék:
aegondirekt,