Hurrikánra felkészülni! Lakásbiztosításokat leellenőrizni!

Pénzcentrum2010. március 22. 12:02

Egy amerikai meteorológus szerint nagy valószínűséggel szélsőséges lesz az idei hurrikánszezon. Joe Bastardi hurrikán előrejelző és hosszú távú időjáráskutató úgy véli, hogy az atlanti partok- és Mexikói-öböl mentén jóval több veszélyes vihar várható, mint az elmúlt két évben. A válság miatt sokan nem rendelkeznek megfelelő lakásbiztosítással, ami súlyosbíthatja a lakosságot ért csapásokat.

A meteorológus úgy véli, hogy a szokásos 11 helyett a - júniusban kezdődő és november végéig tartó - 2010-es hurrikánszezonban akár 16-18 trópusi vihar is elérheti az Egyesült Államokat. Ezek egy két kivétellel a keleti partoknál és az öböl mentén érik el a szárazföldet. A legveszélyeztetettebb államok Florida, Louisiana és Texas.

A 2009-es év viszonylag csendesebb volt, de egy évvel korábban az Ike hurrikán - amely 800 kilométeren csapott le - 11,5 milliárd dolláros károkat okozott, amivel a 2005-ös Katrina és az 1992-es Andrew után a harmadik legnagyobb anyagi kárral járó trópusi vihar volt. A szakértő szerint az óceán hőmérséklete évről-évre magasabb, ami egyre nagyobb energiával táplálja a hurrikánokat.

Sok ingatlantulajdonos felkészületlenül várja a hurrikánszezont, sokan nem rendelkeznek megfelelő vagyonbiztosítással. Egyesek a tavalyi nyugalmasabb év miatt kivették a biztosításukból a hurrikán kockázatát, de vannak olyanok is, akik kisebb biztosítóknál olcsóbban szerződtek, így egy nagyobb káresemény esetén félő, hogy nem kapnak kártérítést.

Egyesek a válságra hivatkozva felmondták a biztosításukat, mások biztosítói pedig a korábbi viharokat követően fizetésképtelenné váltak. A helyi biztosítási felügyelet az ilyen esetek elkerülése érdekében átfogó ellenőrzéseket indított az elmúlt hetekben. A szabályozók szerint fontos, hogy a kisebb társaságok is ki tudják fizetni a biztosítottakat ért károkat, ha idén is lecsap egy pusztító hurrikán.

Címkék: