Kgfb: alig látszanak a nagy változások

Pénzcentrum2010. február 9. 15:02

Január elsejétől törvényi szintre emelkedett a kötelező biztosítási piacot szabályozó kormányrendelet. Első körben a naptári évforduló eltörlése és a legfontosabb adminisztrációs feladatok szabályozása történt meg.

A törvény legtöbbet emlegetett, és a szakmát talán leginkább megosztó pontja a naptári évforduló lecserélése, azaz: az idei évtől minden újonnan kötött kötelező biztosításnak a kötés napja, és nem egységesen december 31.-e lesz az évfordulója. A már meglévő szerződések évfordulója pedig akkor cserélődik le, amikor új autót vesz az ügyfél: így legalább 4-6 év kell, amíg teljesen kikopik az év végi átkötési időszak.

"Az évfordulóra vonatkozó módosítás nyertesei az autósok lesznek, hiszen mostantól a kötelező és a casco biztosítás fordulónapja sokkal inkább össze fog kapcsolódni. Az így kialakuló casco-váltó piac, fokozza az árversenyt, ami kedvezőbb díjakat és szélesebb szolgáltatási portfóliót fog eredményezni." - magyarázza az előnyöket Csikós Dániel, a Genertel Biztosító vezérigazgatója.

Jelentős változás a türelmi idő szabályozása. A januártól életbelépett szabályok szerint az esedékességétől számított 60 napig fizetheti meg a díjat az autós, és ha ezt a határidőt elmulasztja, a szerződés a 60. napon megszűnik. (Vagyis, a 61. napon már nem fogadhatják el a biztosítók a befizetett összeget.) 2011.01.01-től az ügyfél a díjat 45 napon belül kell, hogy megfizesse és ennek elmaradása esetén a szerződés a 60. napon szűnik meg egy, a jogszabályt azóta módosító salátatörvény értelmében.

Bekerült a törvénybe a kölcsönös megegyezés fogalma, ami azt jelenti, hogy a szerződéssel kapcsolatban felmerült konfliktus esetén a biztosítónak, és a biztosítottnak (januártól nem a tulajdonos, hanem az üzembentartó) lehetősége van kölcsönös megállapodás alapján a szerződés felbontására. Azt azonban ilyen esetben az ügyfélnek nem szabad elfelejtenie, hogy még aznap éjféltől rendelkeznie kell új, érvényes kötelező biztosítással.

A szerződés megszűnésével kapcsolatban szintén új szabály, hogy ha a szerződés díj nemfizetés miatt megszűnik, akkor nem a szerződéskötés plusz egy év lesz a biztosítási évforduló napja, hanem az eredeti szerződés lejáratának az időpontja. Január elsején, vagy azt követően megszűnt szerződés esetén - a korábbiakkal szemben - az addig megszerzett bónusz fokozatát nem veszíti el az ügyfél.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az új törvény kimondja azt is, hogy a biztosító felszámíthat késedelmi kamatot a díjfizetés esedékesség napjától a díj tényleges befizetésének napjáig. Ennek alkalmazása ugyanakkor opcionális.

A biztosítók már 2009-ben is a KGFB díjak növekedésére számítottak, ám további csökkenés volt tapasztalható a piacon. "A 2010. évi kampányban a KGFB átlagdíjak 10%-os növekedésére számítunk, mert a biztosítók nem elsősorban az ügyfélszám bővítésében, hanem a díjbevétel növelésében érdekeltek." - tette hozzá Sebestyén László. A Genertel várakozásai szerint a 2010. év végi váltópiac az elmúlt évihez hasonlóan 1 milliósra tehető.

Az összes kgfb-cikk egy helyen.

Címkék: