A szerencsére bízta a biztosítóválasztást a PM

Pénzcentrum2009. december 17. 09:02

A Generali-Providencia után a következő három évben az Allianz Hungária nyújt valamennyi gyermek számára általános baleset-biztosítást.

Fortuna az Allianz Hungária Biztosító Zrt.-nek kedvezett a Generali-Providencia Biztosító Zrt.-vel szemben, a Pénzügyminisztérium (PM) ugyanis a teljesen azonos, azaz 247 millió 915 ezer 500 forintos árajánlatot tevő biztosítók közül sorsolással - közjegyző jelenlétében - az előbbit hirdette ki győztesnek az általános gyermek- és ifjúsági baleset-biztosításra kiírt közbeszerzési eljárásán. Sorsolásra egyébként lehetőséget ad a közbeszerzési törvény, ha az ajánlatkérő a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás alapján kívánja a nyertest kiválasztani, és azt két vagy több ajánlat azonos összegben tartalmazza - írta a Napi Gazdaság.

A magyar állam minden 3 és 18 év közötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár számára rendelkezik baleset-biztosítással. A biztosítás csonttörés, maradandó károsodás (rokkantság) és baleseti halál esetén enyhíti a kárt; területi hatálya a világ valamennyi országára, a nemzetközi légtérre és vizekre kiterjed. A biztosítási díjat az állam fizeti. Az Allianz Hungária 2010. január 1-jétől 2012. december 31-ig nyújt ilyen szolgáltatást a 3-18 éveseknek, egy főre évi 49 forint biztosítási díjért. Ez az összeg a szerződés végéig, azaz 2012 végéig nem módosítható - derül ki a nyilvános biztosítási szerződésből. A 247,9 millió forintos nyertes ajánlatot az Allianz - a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2009. január elsejei, 3-18 éves korosztályi adatai alapján - mintegy 1 millió 686 ezer 500 főre tette. Az éves biztosítási díj a gyermekek számával változik majd, amit a KSH adott évi adatai alapján határoznak meg. A PM előzetesen a hároméves szerződés értékét nettó 360 millió forintra becsülte, aminél végül a 25 százalékos áfát tartalmazó bruttó 248 milliós nyertes ajánlat jóval kedvezőbb lett. A legmagasabb árajánlatot, 389 millió forintot a harmadik pályázó Groupama Garancia Biztosító Zrt. adta be.

Az elmúlt három évben a mostani közbeszerzésen második helyre rangsorolt Generali-Providencia nyújtott gyermek-balesetbiztosítást. A társaság három évvel ezelőtt egy főre évi 53 forintos ajánlattal nyerte meg az erre kiírt pályázatot, ami összesen, három évre 1,765 millió gyermekkel számolva 280,6 millió forint biztosítási díjat jelentett. Ahogy az előző biztosítási szerződésbe, úgy az újba is bekerült a kötelező díjvisszatérítés. Erre akkor köteles a biztosító, ha az adott évre vonatkozó kárkifizetés nem haladja meg az éves díj 45 százalékát. A visszafizetés az éves díj legfeljebb 15 százaléka lehet. A szerződést az Allianz Hungária elnök-vezérigazgatója és a magyar államot képviselő pénzügyminiszter november 12-én írták alá. Az állam havonta fizet biztosítási díjat.

Címkék: