Beszól az EU: Tekerd le a hangerőt!

Pénzcentrum2009. szeptember 25. 13:02

Szúrja az EU szemét -pontosabban inkább bántja a fülét- a túl hangos zenehallgatás. Az Európai Bizottság fogyasztóvédelemért felelős biztosának tervei szerint szigorúbban szabályozzák majd a hordozható zenelejátszók hangerejét.

Meglena Kuneva, az Európai Bizottság fogyasztóvédelemért felelős biztosa várhatóan jövő héten ismerteti majd azt a tervezetet, mely szigorúbb szabályokat írna elő a hordozható zenelejátszó eszközök gyártói számára. Így várhatóan az MP3 lejátszók és a zenelejátszós mobiltelefonok gyártói is szigorításra számíthatnak. A cél természetesen az egészségkárosodás megelőzése.

A tervezett szabályozás szerint ugyanis minden zenelejátszónak rendelkeznie kell majd egy olyan beépített hangerőszabályzóval: a maximális hangerő 80 decibeles lesz. Most egy iPod maximálisan 100 decibeles hangerőt képes kiadni, de szakemberek szerint ez is túl erős. Összehasonlításként, egy felszálló repülőgép 120 decibeles hangerőt ad ki.

A biztos szerint az egyre elterjedtebb hordozható lejátszók komoly veszélyt jelentenek az egészségre, még akkor is, ha az egyre fejlődő technikának köszönhetően a hangminőség nagy hangerő mellett is ugyanolyan jó marad. Egy orvosokból álló bizottság kimutatta, hogy a gyakori zenehallgatók 10 százalékánál 5 éven belül halláskárosodás következhet be, ha maradnak a jelenlegi -túl hangos - eszközök.

Címkék: