Lemondott a fizetéséről a biztosító vezérigazgatója!

Pénzcentrum2009. február 24. 14:00

Lemondott a teljes 2008-as fizetéséről Peter Ma, a kínai Ping An Biztosító vezérigazgatója, miután a társaság 1,8 milliárd eurót veszített egy üzleten. A biztosító még 2007 novemberében fizetett ennyit az azóta csak a kormányzati mentőövnek köszönhetően életben maradt benelux Fortis Bank és Biztosító 5 %-os részesedéséért.

A korábban a világ 20. legnagyobb pénzintézeteként számontartott Fortis súlyos euró-milliárdokat veszített miután olyan eszközökbe öntötte a pénzt, melyek a tengerentúli hitelválság hatására teljesen elértéktelenedtek. A második legnagyobb kínai biztosítótársaság vezérigazgatója 2007-ben 9,7 millió dollárnak megfelelő jüant keresett, ami 33-szor annyi volt, mint a legnagyobb kínai biztosító, a China Életbiztosító vezérének a honoráriuma.


Peter Ma (Forrás: Bloomberg)

Az elnök azután hozta meg ezt a döntést, hogy megismerte a biztosító előzetes eredményeit, melyeket április 10-is kell hivatalosan közzétenni. Kínai elemzők szerint ez a lépés méltó válasz volt a közvélemény magas fizetések elleni tiltakozására és a felelős vezetői képességek megkérdőjelezésére.

A cég eredményeit nem igazán befolyásolja a vezérigazgató fizetése, de a befektetők bizalmának visszaszerzése érdekében nagyon fontos lépésnek tekinthető.

Az 53 éves Peter Ma csatlakozott azokhoz a vállalatvezetőkhöz, akik a kedvezőtlen eredmények hatására lemondtak a fizetésükről. A Citigroup elnök-vezérigazgatója a napokban jelentette be, hogy 1 dolláros fizetésért dolgozik, és nem vesz fel bónuszt egészen addig, amíg újra nyereségessé nem teszi a bankot. A kínai biztosító felső vezetése csak részben követte az elnök példáját, a menedzsment csak a fizetések csökkentéséhez járult hozzá.

Címkék: