Újraindulhat a unit-linked-piac: kérdés, hogy mikor!

Pénzcentrum2009. február 13. 09:00

Az elmúlt év végén drámai mértékben csökkent az egyszeri díjas, nem garantált befektetésekhez kötött - unit-linked - életbiztosítások iránti kereslet, amin még az év végi hajrá sem tudott érdemben változtatni. A piaci szereplők azonban bíznak a termék újbóli felfutásában.

Korábbi években az év végi jutalmak, 13. havi fizetések idején a biztosítók tudtak azzal számolni, hogy ezeket az összegeket - már csak adózási szempontból is - unit-linked termékekbe folyatják be, ami jelentős forgalmat tudott generálni. Tavaly év végén azonban a rendkívül magas betéti kamatok elszívó hatása érvényesült, de a kedvezőtlen tőkepiaci kilátások sem kedveztek a terméknek.

Az Union Biztosító vezére szerint azonban az egyszeri díjas konstrukciók mellett a folyamatos díjas életbiztosítások piaca is jelentősen szűkült, amit az év végén megszaporodó visszavásárlások is tetéztek.

A Magyar Posta Életbiztosító azonban előrelátó volt, és már 2008 elején a hagyományos életbiztosításokra helyezte a hangsúlyt, míg az Allianznál 2009-ben tervezik a súlypontok áthelyezését.

Az ING a unit-linked termékek újraéledésében is bízik, szerintük a közép- és hosszútávú befektetési terméknek számító, befektetéssel kombinált életbiztosításokba most érdemes beszállni, hiszen a részvények jelentősen alulértékeltek. Úgy gondolják, hogy már az első hónapokban ismét eladhatóak lesznek a termékek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A K&H életbiztosítási vezetője szerint azonban az év második fele előtt nem igazán térhet vissza a befektetői bizalom. A Signal Biztosítónál még ennél is pesszimistábbak, szerintük a válság lecsengése utánig várni kell a piac felfutására.

Címkék: