Sokkoló bejelentést tett a Nissan feje: óriási a galiba, nagyon súlyos döntést kellett meghozniuk

Pénzcentrum2024. április 19. 17:17

A Nissan Motor jelentős, 14,5%-os csökkentéssel módosította éves működési nyereség-előrejelzését, elsősorban az elmaradó járműeladások és több más tényezőt, köztük a verseny erősödését az amerikai piacon, egy japán földrengést és a Vörös-tengeri hajózási zavarokat jelölték meg masszív problémának - számolt be a Reuters.

A Nissan Motor jelentős mértékben, 14,5%-kal csökkentette éves működési eredményre vonatkozó előrejelzését, ami a járműeladások vártnál alacsonyabb szintje és egyéb tényezők miatt szükségessé vált. A japán autógyártó óriás most 530 milliárd jen (3,43 milliárd dollár) működési nyereséget várnak az előzőleg becsült 620 milliárd jen helyett a márciusban zárult pénzügyi évben. A nettó nyereség előrejelzést is csökkentették, 390 milliárd jenről 370 milliárd jenre.

A cég arra számít, hogy éves járműeladásai 3,44 millió darabra esnek vissza, ami két hónappal korábban még 3,55 millió darabos becslés volt. E csökkenés egyik fő oka a kínai piacon tapasztalt gyengülés. Makoto Uchida vezérigazgató kiemelte többek között az amerikai piaci verseny éleződését, a japán Noto-félszigeten bekövetkezett újévi földrengést és a Vörös-tengeren történt hajózási problémákat, mint az eladásokra negatívan ható tényezőket.

Az eladásokat tovább rontotta az amerikai piacon megfigyelhető erős kereslet a hibrid járművek iránt, amely inkább a rivális Toyota javát szolgálta. Uchida szerint a nyereségprognózis csökkentése részben annak köszönhető, hogy a Nissan anyagi támogatást nyújtott beszállítóinak azután, hogy világossá vált: nehézségekbe ütközik néhány modell értékesítési céljainak elérése.

Uchida hangsúlyozta, hogy ez a támogatás nem áll kapcsolatban a japán tisztességes kereskedelemmel foglalkozó felügyelet által kiemelt problémákkal. A felügyelet korábban rámutatott arra, hogy a Nissan mintegy két év alatt nagyjából 3 milliárd jennel kevesebbet fizetett ki 36 beszállítójának. Annak ellenére, hogy az új működési eredmény előrejelzés jelentős csökkenést mutat az eredetihez képest, még mindig 40%-kal magasabb lenne az előző pénzügyi évben elért 377 milliárd jenes nyereségnél.

Címkék:
autó, japán, nissan, autó eladás,