Itt a durva szigorítás: simán elkobozhatják a gyorshajtók autóját

Pénzcentrum2024. március 4. 17:03

Komolyan szigorítottak a közúti közlekedési szabályain Ausztriában, így gyorshajtás esetén akár el is kobozhatják, majd elárverezhetik az autókat. Az osztrák közlekedési minisztérium arra számít, hogy 2024-ben 400-500 esetben kell majd alkalmazni az új szabályokat.

Március 1-jétől szigorodtak a közúti közlekedési szabályok Ausztriában, gyorshajtás esetén akár el is kobozhatják az autót. Ehhez pedig az kell, hogy a sofőr lakott területen 60 km/h-val, lakott területen kívül több mint 70 km/h-val túllépje a megengedett sebességhatárt - derül ki az autorevue.at cikkéből.

A járási közigazgatási hatóság ezután két héten belül dönt a jármű sorsáról. Akit többször is gyorshajtáson kapnak, vagy lakott területen akár egyszer is több mint 80 km/h-val, azon kívül több mint 90 km/h-val átlépi a sebességhatárt, azt kockáztatja, hogy az autóját végleg elveszik és elárverezik. A gyorshajtók jogosítványát egyébként már tavaly október óta elvehetik a helyszínen.

Az elárverezett autók esetében a bevétel 70 százaléka a közlekedésbiztonsági alapba kerül, a fennmaradó összeget pedig a helyi hatóság kapja meg. A harmadik személy tulajdonában álló járművet ugyanakkor véglegesen nem kobozhatják, illetve árverezhetik el, mint ahogyan a lízingelt és a bérautókra is ugyanez a szabály vonatkozik. Ezekben az esetekben azonban a jármű papírjaiba az érintett személyre vonatkozóan bejegyzik a járművezetéstől való, élethosszig tartó eltiltást. 

Az osztrák közlekedési minisztérium arra számít, hogy 2024-ben 400-500 esetben kell majd alkalmazni az új szabályokat.

Címkék:
autó, ausztria, gyorshajtás, szigorítás, hatóság, jogszabály, jármű, elárverezés, közlekedésbiztonság,