Egyre többen lopnak üzemanyagot Magyarországon: enyhe büntetéssel is meg lehet úszni, aggódhatnak a kutasok

Pénzcentrum2024. február 23. 08:44

Egyre gyakoribb az üzemanyaglopás a hazai töltőállomásokon. Mivel a szabálysértési értékhatár 50 ezer forint, a tetteseknek nem kell túl súlyos körülményekkel szembenézni, hiszen egy átlagosa autó kb. 30 ezer forintból megtankolható.

A 600 forint feletti üzemanyagárnál a rekordokat döntő bolti lopások mellett reneszánsza lehet az üzemanyaglopásnak is. A Totalcar szerint a tolvajok felderítése sok esetben csak a szerencsén múlik, és a várható büntetés lebukás esetén sem annyira súlyos. Ugyanakkor az ilyen lopásokról statisztika sincs. A helyzetet tovább rontja, hogy bár 2012-ben a szabálysértési értékhatárt 50 ezer forintra emelte a jogalkotó, de aki ennél kisebb értékű üzemanyaggal távozik fizetés nélkül, az nem követ el bűncselekményt. Egy átlagos autó 50 literes tankja 30 ezer forint körüli összegből megtölthető.

Bár a kutakon kamerák figyelnek mindent, megvannak a járművek rendszámai, a tankolók arcai is felismerhetők, és azt is mindig látják, melyik töltőfejen zajlik éppen tankolás és ki nem fizetett még. Viszont a benzinkutak nem rőltetik a fizetés nélkül elhajtók fizikai feltartóztatását. Bár erre a szabálysértési törvény alapján erre lenne lehetőség, de az alkalmazottak érthetően nem ugranak elhajtani készülő autók elé néhány tízezer forintért - ilyenkor a 112-t hívják, megteszik a feljelentést és elindul a nyomozás. Egyes kutak fizikai akadályokkal védekeznek, a leghatékonyabbnak a sorompós és automata kutak rendszere mutatkozik – például az Auchan töltőállomásokon.

A lap kérdésére a Mol üzleti titokra hivatkozva nem volt közlékeny, annyit elárultak, hogy az elmúlt években az átlagos "tartozás" mértéke csökkenő tendenciát mutat. 

Címkék:
autó, fizetés, benzinkút, rendőrség, lopás, feljelentés, töltőállomás, szabálysértés,