Végre valami jó hírt is kaptak a magyar autósok: nem mindennapi dolog készül a benzinkutakon

Pénzcentrum2024. február 5. 08:44

Ezen a héten akár kétszámjegyű árcsökkenés is lehet a hazai benzinkutakon az előrejelzések szerint. A Brent olaj ára ugyanis esett, a forint pedig erősödött a dollárhoz képest.

Minden jel arra utal, hogy a múlt heti jelentős áremelés csak átmenti volt az olajpiacon, és várhatóan a hazai kutak áraiban is - írja heti előrejelzésében a holtankoljak.hu. Mint kifejtették, a Brent típusú olaj ára közel 7%-ot esett a hét eleji szinthez képest, 83 dollárról egészen 77 dollárig. Ezt pedig tovább segíti az a tény is, hogy a forint visszaerősödött a dollárral szemben, már újra 355 forint körül mozog az árfolyam, ami egy hét alatt 1%-os erősödést jelent. 

A fenti események is arra utalnak, hogy igen erős a világpiacon az olaj kínálat. Az USA gőzerővel növeli a kitermelést, az OPEC tagságból pedig kilépett Angola, aki nem akar részt venni a kitermelés visszafogásában. Illetve megjelent egy új olajország, Guyana is gyorsan növeli az olajkitermelést területein. Az oroszoknál a szankciók miatt felhalmozódó olajat Kína vásárolja fel, a helyzetre való tekintettel áron alul, ez némileg kiegyenlíti a kereslet-kínálati mutatót

- áll az elemzésben. A portál szerint ezen a héten a hazai üzemanyagáraknak is reagálnia kell az olaj árának csökkenésére, akár két számjegyű csökkenésre is lehet majd számítani a hazai kutakon a hét közepén. 

Címkék:
autó, benzin, árfolyam, gázolaj, dollár, olaj, olajár, autósok, holtankoljak, olajipar, brent olaj, brent árfolyam, olaj árfolyam,