Így még elkerülheted a brutál drága javítást: rengeteg magyar autós szívhatja meg ezt a héten

Pénzcentrum2024. január 8. 19:05

Télen nem csak az autó ablakai fagyhatnak be, hanem a zár és az ajtó is. Ez ellen a meleg víz és a jégoldó kipróbált és tesztelt megoldás, de ápolószerekkel és grafittal megelőzheted, hogy kellemetlenül induljön a reggel. Ám a hajszárító kerülendő, ahogy a hirtelen erőkifejtés is. Mutatjuk, hogy tanácsos kiolvasztani az autódat a jégpéncélból.

A héten már téliesre fordul az idő Magyarországon a friss előrejelzések szerint egészen vasárnapig nem fog még a legmelegebb órákban sem +4 fok fölé menni a hőmérséklet - és a csapadék sem marad el a héten, vegyes halmazállapotban. Az ilyen idő rengeteg bosszúságot okozhat azoknak az autósoknak, akik nem tudják fedett helyen tárolni a kocsijukat. A Német Autóklub összeszedte, hogyan lehet a legkisebb károkkal kiszabadítani az autót a jégcsapdából.

Mi fagyott: az ajtó vagy a zár?

Az első és legfontosabb dolog ellenőrizni, miért nem nyílik az autó ajtaja: a zár fagyott be, vagy a gumitömítések az ajtó körül. Amennyiben a kulcs nem megy be a zárba, nedvesség gyűlt össze benne, és megfagyott. Ha a kulcs belefér a zárba és elfordítható, de az ajtó nem nyílik ki, akkor a gumiperemekkel lesz a gond.

Ebben az esetben szigorúan tilos erővel kirángatni az ajtót! A tömítések ilyenkor hozzáfagynak a fém alkatrészekhez, és csak sérülések árán válhatnak el tőle. A javítás pedig költséges lehet.

A németek azt tanácsolják, hogy ilyenkor erőszakos rángatás helyett inkább finoman nyomjuk meg a kocsi ajtaját, így jó eséllyel elválik egymástól a tömítés és a karosszéria. Ha ez se válik be, akkor próbálkozzunk egy másik ajtóval, ne csak a vezetőoldalit erőltessük, az anyósülésről is át lehet mászni, ha az az oldal nincs annyira befagyva.

Ilyenkor fontos, hogy mielőtt elindulnánk, fűtsük fel annyira az utasteret, hogy a sofőr ajtaja is nyitható legyen, így egy esetleges balesetnél könnyebb a segítségnyújtás.

Megoldás lehet, ha kb. 50 fokosra melegítünk fel vizet, és óvatosan az ajtókeretre öntjük. Fontos, hogy a víz ne legyen forrásközeli hőmérsékleten, mert az szintén károsíthatja a tömítéseket. Az ablaküvegeket véletlenül se érje a meleg víz! A hirtelen hőmérséklet-emelkedés miatt megrepedhet. Ha sikerült kinyitni egy autót, utána töröld át a tömítéseket egy ronggyal.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha a zár van befagyva a legjobb zárjégoldót használni, de alternatíva lehet a fertőtlenítő, amiben alkohol is van. Amennyiben ez sem áll rendelkezésre, öngyújtóval próbáld meg az autókulcsot felmelegíteni, és óvatosan megpróbálni kiolvasztani a zárat. Ugyanakkor ez csak a régi autók esetében javasolt, a modern kocsikulcsokban számos elektronika működik, aminek nem tesz jót a hő.

Az autóajtó vagy a zár hajszárítóval történő leolvasztása nem segít. Hideg környezetben a forró, száraz levegő olyan gyorsan lehűl, hogy nem éri el a tömítőgumikban lévő jegesedést. De a módszer az ajtót is károsíthatja a magas hőmérséklete miatt. A festék és az alapozó megolvadhat, lepattanhat, és a rozsda gyorsabban jelentkezhet a korrózióvédelem hiánya miatt.

Megelőzésképp a németek azt tanácsolják, hogy érdemes lekezelni a megtisztított gumitömítéseket valamilyen gumiápolóval. Ez megakadályozza, hogy a gumi összefagyjon, de a tömítőanyagot a kiszáradástól, törékennyé válástól is megvédik. Az ajtózár fagyása ellen grafittal és rendszeres olajozással segíthetünk.

Címkék:
autó, hőmérséklet, tél, fagy, jég, hideg, tippek, fagyás, adac, tanácsok, zár, jegesedés,