Súlyos bajokról vallottak magyar autószerelők: erre nem figyelnek a hazai autósok, pedig nagyon kéne

Pénzcentrum2023. szeptember 25. 12:05

Magyarországon tíz megkérdezett autószerelőből kilenc tapasztalt már problémákat a kritikus motoralkatrészeken lévő, teljesítménycsökkentő lerakódások miatt - ez derül ki egy új kutatásból.

A teljesítménycsökkentő lerakódások minden motortechnológiában előfordulhatnak, befolyásolva ezzel a jármű hatékonyságát és teljesítményét, különösen a modern technológiák esetében, ahol a magasabb nyomás és üzemi hőmérséklet lerakódások kialakulásához vezethet az olyan kritikus motoralkatrészeken, mint például az üzemanyag-befecskendezők.

Egy friss, a magyar autószerelők körében végzett Shell-kutatás szerint tízből átlagosan négy ügyfél fordul hozzájuk az autója motorjában keletkezett lerakódások okozta probléma miatt. A megkérdezettek harmada (33,3%) havi rendszerességgel találkozik ilyen jellegű gonddal, míg közel ugyanennyien (30,7%) heti gyakorisággal. A lerakódások miatt keletkező problémák közül az autószerelők legtöbbször a motor teljesítményének romlását említették, a megemelkedett üzemanyagfogyasztás, a motor élettartamának csökkenése, valamint a megnövekedett károsanyag-kibocsátás mellett.

A lerakódások komolyabb meghibásodásokat is okozhatnak, ezek közül a hazai autószerelők több mint harmada a motor teljes meghibásodását említette, mint súlyosabb következményt. A megkérdezettek fele szerint a lerakódások okozta motorhiba javításának költségei százezer forintos nagyságrendnél kezdődnek, de közel 20%-uk szerint akár milliós kiadással is kell számolnia az autótulajdonosoknak.

Ugyanakkor a felmérésben résztvevő szakemberek döntő többsége szerint a motortérben keletkező lerakódások kockázataival kapcsolatban az ügyfelek ismeretei hiányosak, vagy egyáltalán nincsenek tisztában a jelenség létezésével. A válaszadók harmada szerint könnyen megelőzhetők a teljesítménycsökkentő lerakódások a motortérben. Az autószerelők háromnegyede ajánlaná ügyfeleinek a prémium üzemanyagok használatát a motor tisztaságának érdekében.

Címkék:
autó, shell, üzemanyag, motor, autószerelő, autó-motor, autószerelés, dízelmotor, benzinmotor,