Megint változik a parkolási rend Budapesten: nőtt az autósokkal szembeni szigor

Pénzcentrum2023. augusztus 18. 11:30

Az eddigi számok alapján sikeresnek tűnik az idén január 1-től életbe lépő józsefvárosi parkolásrendezés.  

A Józsefvárosi Önkormányzat 2020 őszén határozta el a kerületi parkolási rendszer újraszabályozását, ennek társadalmi véleményezése alapján született meg a kerület parkolási koncepciója – olvasható a kerületi önkormányzat közleményében. 

A Covid-járvány és az abból származó rendeletalkotási korlátozások miatt ennek a koncepciónak a gyakorlatba ültetéséről a 2022. szeptemberi képviselő-testületi ülésen született döntés, és 2023. január 1-jén lépett életbe.

A kerületi parkolásrendezés fő célja az volt, hogy csökkenjen a parkolóhely keresés többletforgalma a közterületen, egyúttal a közterületi parkolás “társadalmi költségének” legalább egy töredékét rendezhessék.

Jelentősen csökkentették a második autók díjkedvezményét, a többedik autókra pedig egyáltalán nem adtak ki lakossági várakozási engedélyt.

A közlemény szerint a várakozások beváltak:

  • A kiadott lakossági várakozási engedélyek száma 20 százalékkal csökkent.
  • 2022.08.15-ig kiadott lakossági engedélyek száma: 11 348
  • 2023.08.15-ig kiadott érvényben lévő lakossági engedélyek száma: 8 923
  • A korábbi 95 százalékkal szemben ma már átlagosan 70-80 százalék között van a parkolók foglaltsága nappal és ez sokhelyütt belvárosi utcákban este is 90 százalék alatt marad.

A részletes, zónákra bontott adatok:

Meglévő parkolóhelyek                                               Kiadott lakossági engedélyek száma

A  zóna: 4 798                                                                                 4 503

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

B  zóna: 3 799                                                                                  3 213

C  zóna: 3 277                                                                                  963

A parkolás szabályozása és a forgalomcsillapítási program együttes hatása képes katalizálni a többlet gépjármű forgalom felszámolását, a parkolóhelyeket kereső autókat. A kényelmesebb és biztonságosabb közterek támogatják a gyaloglást, az aktív mobilitást.

A lakossági várakozási engedélyek bevételét a közösségi közlekedés támogatására, a biztonságosabb közlekedésre fordítják.

A közlemény azzal zárul, hogy csak ilyen és ehhez hasonló, összetett erőfeszítésekkel érhetők el a Klímastratégiában 2030-ra kitűzött célok, úgy mint a közlekedési eredetű szén-dioxid-kibocsátás csökkenése, a levegőminőség javulása és a szállópor-koncentráció alacsony szinten tartása.

Címkék:
önkormányzat, parkolás, józsefváros, parkolóhely, várakozási engedély,