Kijött Pintér Sándor rendelete: óriási változás jön a magyar utakon, erre mindenki figyeljen

Pénzcentrum2023. május 26. 08:52

Módosították a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének, használatának szabályairól szóló rendeletet. Több járműre sem kell majd hatósági engedély a felszerelésükhöz.

Pintér Sándor belügyminiszter módosította a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést adó készülékek felszerelésének, használatának szabályairól szóló rendeletet - derült ki a Magyart Közlönyből. A módosítás értelmében ezentúl bizonyos járművekre nem kell hatósági engedélyt kérni a kék villogó felszereléséhez.

A rendelet

  • a közrendvédelmi, közlekedés- és határrendészeti ág, idegenrendészeti szerv közvetlen helyszíni beavatkozásra rendszeresített, azonnali helyszíni intézkedést igénylő feladatok végrehajtására használt,
  • a polgárőri szolgálatra rendszeresített, a polgárőr szervezet üzemeltetésében, tulajdonában lévő
  • a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ szakértői tevékenységéhez használt

járműveire vonatkozik, ezek esetében nem kell hatósági engedély a megkülönböztető jelzést adó készülék felszereléséhez. Emellett Pintér intézkedése, ami egyébként 2 hét múlva lép életbe, módosítja a a mobil (egy adott feladat végrehajtásához szükséges) készülékek használatát, illetve azt is, miként adható megkülönböztető jelzés az elromlott, balesetet szenvedett autó vontatását, hibaelhárítását, elszállítását rendszeresen végző járművekre, például autómentőkre.

Címkék:
közlekedés, autó, rendőrség, belügyminisztérium, rendelet, rendőr, módosítás, magyar közlöny,