Itt a bizonyíték: hiába erősödik a forint, a magyar autósok igencsak tejelhetnek az üzemanyagért

Pénzcentrum2023. április 6. 09:02

Hiába erősödik rendületlenül a forint, csökkennek az árak, a magyar benzin és gázolaj literenkénti ára továbbra is az európai középmezőnyben található - írja a Világgazdaság.

A lap emlékeztet, a 480 forintos hatósági ár után első lépésként 640 forintra ugrottak az árak, amelyek aztán rövid ideig még tovább is emelkedtek. A Holtankoljak szerint a csúcsot január 4-én érte el a benzin és a gázolaj ára: az előbbi 652, az utóbbi 720 forintba került literenként - írják.

Most viszont úgy állunk, hiába a forint erősödése és a csökkenő árakról szóló bejelntések, a a magyar üzemanyagárak még mindig az európai középmezőnyben helyezkednek el. Megjegyzik, a nálunk 623 forintba kerülő benzinért és a 603 forintos gázolajért például Észtországban, Németországban vagy Görögországban is többet kértek, míg a környező országokban szinte mindenhol kevesebbet.

Például a benzin Romániában mintegy 100 forinttal, míg a gázolaj 50 forinttal olcsóbb; Lengyelországban a differencia az előbbi esetében „csak” 80 forint, utóbbiéban pedig 50 forint; Horvátországban közelebb vannak az árak, de a különbség így is 60, illetve 30 forint - jegyzik meg. A legolcsóbb benzint egyébként Bulgáriában lehet fellelni, ahol 492 forint egy liter, míg Finnországban a legdrágább, ahol 777 forint. A gázolaj szintén Finnországban a legdrágább, viszont Máltán a legolcsóbb.

Címkék:
benzin, dízel, üzemanyag, gázolaj, holtankoljak, üzemanyag árváltozás, gázolaj árváltozás, benzin ára,