Brutális mennyiségű időt vesztegelnek a dugóban a fővárosi autósok: Európában alig látni ilyet

Horváth Zsolt Benjámin2023. március 23. 12:31

Egészen sokkoló mennyiségű szabadidejüket pazarolják el a dugóban ücsörgésre a budapesti autósok. Tavaly a statisztikák szerint nagyságrendekkel durvább dugók voltak a magyar fővárosban, mint Bécsben, Pozsonyban, vagy akár Berlinben

Tavaly több mint fél hetet, összesen 86 órát vesztegelt a forgalmi dugóban egy átlagos autós a magyar fővárosban. Az Inrix számos fontos faktor összevetésével számolta ki, melyek voltak a világ leginkább "dugó fertőzött" városai. A világranglistán Budapest a 23. helyet foglalja el. Ez ugyan 6 százalékos javulás a tavalyi számhoz képest, az európai fővárosokat nézve azonban hazánké továbbra is igen elől helyezkedik el, ha a dugóban töltött időt tekintve listázzuk őket.

Európán belül messze a Londonban pazarolnak a legtöbb időt az autósok a dugóban ácsorgásra, egészen pontosan átlag 156 órát. Az euópai fővárosokat a dugóban várakozással töltött idő szerint rangsoroló listánkon a második helyen Párizs, a harmadikon Dublin foglal helyet. A francia városban az autósok átlag 138, az írben átlag 114 órát vesztegeltek tavaly.

Loading...

A tavalyi évben a dugóban eltöltött átlagos időt nézve európai szinten sokat bosszankodhattak a fővárosiak és a budapesten ingázók. A már említett, a dugóhelyzet szempontjából dobogós,városokon kívül az általunk vizsgáltakat közül csupán Rómában, Brüsszelben és Bukarestben voltak kénytelenek többet várakozni az arra autózók, mint a Budapesten.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Akár nyugati metropoliszokkal, akár a régiónk fővárosaival összevetve is igen brutális a budapesti helyzet. Jóval több időt töltenek dugóban magyar fővárosban utazók annál, mint amennyit mondjuk Berlinben (71 óra), vagy Varsóban (64 óra) ácsorgott, vagy araszolt tavaly beállt forgalomban egy-egy autós.

A közvetlen szomszédainkkal összeveteve pedig méginkább durva a kontraszt. Pozsonyban 41, Bécsben 37, Ljubljnában 32 órát vesztegeltek dugóban az autósok, ezek a számok pedig csak töredékei annak, mint amit egy átlagos autósnak a magyar fővárosban kellett kiállnia. Az olyan városokat mint Helsinki, vagy Amszterdam csak említés szintjéig citáljuk ide, de a jól kiépített biciklis közlekedésükről ismert fővárosokban szinte sokkolóan kevés időt, 14, illetve 17 órát kellett a dugóban várakoznia egy átlagos sofőrnek. 

Címkék:
utazás, Budapest, dugó, magyar, rangsor, autós, autósok,