Itt a 2023-as nagy nyárigumi teszt: méregdrága abroncs bukott el, életveszélyes

Pénzcentrum2023. március 13. 13:05

Immáron kibővített környezetvédelmi és gazdasági kritériumokkal zajlott le a Német Autóklub 2023-as nyárigumi tesztje. A németek most a 205/55 R16 V méretben. Mint kiderült, hét abroncs is "nem megfelelő" minősítést kapott.

Idén 50 éves az Német Autóklub (ADAC) nagy nyárigumi tesztje, a kerek évfordulón pedig 50 terméket teszteltek a 205/55 R16 méretben. Így gyakorlatilag minden, az országban elérhető gumiabroncsot górcső alá vettek, úgyhogy elég átfogó képet kaphatunk a piacról, hiszen a tesztelt gumik jelentős része Magyarországon is elérhető.

Idén átrendezték az értékelési szempontokat: 70 százalékos súllyal a legfontosabb elem továbbra is a vezetésbiztonság a száraz és nedves utakon a szokásos tesztkritériumok mellett. A kopás, az üzemanyag-fogyasztás és a zaj átkerül a most bevezetett "környezeti egyensúly" kategóriába, ami 30 százalékot nyom a lattba - ezeket a gumiabroncs tömege és kopása, valamint olyan fenntartható szempontok egészítenek ki, mint a gyártási maradványok hasznosítása.

Ez a tíz legjobb nyárigumi most a piacon

Nem túl meglepő, hogy a Goodyear, a Continental, a Michelin és a Bridgestone prémiumtermékei állnak a lista élén. De jó minősítést kaptak a finn Nokian Tyres, a japán Falken,  a koreai Kumho, Hankook és Nexen termékei is. Ha valaki a legolcsóbbat szeretné megvenni a legjobbak közül, annak a Kumho Ecsta HS52, ami 82 eurós (kb. 31 ezer forintos) darabárával a legolcsóbb a top abroncsok között. De lássuk a toplistát!

Loading...

Elég bő a középmezőny

A teszten 21 termék kapott "kielégítő" osztályzatot, és az ADAC szerint jellemzően csak egy kritérium miatt csúsztak le ezek az abroncsok a jó minősítésről.

Így a személyes használati preferenciáktól függően ezek akár olcsóbb alternatívát is jelenthetnek a prémiumtermékeknél. Ezek az abroncsok általában a vizes utakon tapasztalható kisebb gyengeségek miatt kaptak kevesebb pontszámot a bisztonságra, száraz utakon ritkábban jöttek elő tapadásbeli problémák

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- magyarázták a teszt készítői hozzátéve, hogy a nagyobb kopás miatt a környezetvédelmi kritériumoknál is lepontoztak egyes abroncsokat. Nézzük hát az erős középmezőnyt:

Loading...

Ezek a gumik buktak el a teszten

Hét termék kapta meg a legrosszabb értékelést az ADAC tesztjén, általában nedves körülmények között vallottak kudarcot. A németek megjegyzik, hogy több termék annak ellenére bukott el a teszten, hogy bizonyos kategóriákban a legjobbak közé került: a strapabíró kínai DoubleCoin DC99-es gumi például elképesztően jó kopási adatokat hozott, ámde vizes úton veszélyesen nagy a féktávolsága.

Ami még kitűnik, hogy nem feltétlenül a legolcsóbb gumik buktak el a teszten: az Evergreen 102 eurós (kb. 39 ezer forintos) ára vetekszik a top10-es gumikéval, mégis a második legrosszabb pontszámot kapta holtversenyben. De nézzük a legrosszabbnak bizonyult termékeket:

Loading...

Címkék:
legolcsóbb, termék, adac, nyárigumi,