Erről minden autósnak tudnia kell! Ez a sorsa a benzines és dízelautóknak 2035-től

Pénzcentrum2023. március 3. 13:30

Elhalasztották a döntést, aminek értelmében az uniós tagállamok szavaznak az új belsőégésű motoros járművek 2035-ös betiltásáról. A javaslatról pénteken egyeztettek az uniós országok képviselői, amit követően a március 7-re tervezett formális szavazás helyett tovább halasztották a döntést – számolt be a Telex.

Elhalasztották, hogy az uniós tagállamok szavazzanak az új belsőégésű motoros járművek 2035-ös betiltásáról. A javaslatról az uniós országok képviselői pénteken egyeztettek, aminek a végén végül az ülést vezető svéd elnökség közölte, hogy a március 7-re tervezett formális szavazás helyett majd a kellő időben voksolnak.

A döntést egyébként az Európai Parlamentnek és az EU Tanácsának kell közösen meghoznia. A két testület még tavaly októberben kötött előzetes egyezséget, ami szerint a szavazás már lefutott ügy. Tehát mind a tanácsi elnökség, mind az EP jelentéstevője felméri, hogy elég szavazat van-e a közösen kialakított szöveg mögött.

Ehhez alapesetben szükség van a tagállamok 55 százalékára, amelyek az uniós lakosság 65 százalékát képviselik. Azonban tavaly szeptemberben választott olasz kormány nem támogatta a javaslatot. Antonio Tajani külügyminiszter ugyanis nem támogatja a 100 százalékos betiltást, ami 90 százalékos arányt javasolt a belsőégésű motorok arányára. Ezalapján gyártásban maradhatnának a plug-in hibridek.

Az olaszok mellett Németország is kihátrálni látszik az egyezségből. Volker Wissing közlekedési miniszter arra figyelmeztetett mindenkit, hogy a kormány csak abban az esetben nem vonja meg a támogatást, ha kivételt kapnak a megújuló energiával termelt e-üzemanyagok.

Címkék:
autó, kormány, benzin, unió, közösségi közlekedés, szavazás, dízelautó, uniós tagállamok,