Autósok, figyelem! Fajsúlyos változás jöhet a magyar jogosítványoknál

MTI2023. március 2. 16:32

Az Európai Bizottság a vezetői engedélyekre vonatkozó követelmények aktualizálását és a digitális vezetői engedélyek bevezetését szorgalmazza. Mindezek mellett várható, hogy az egész unióban bevezetik az ittas vezetésre vonatkozó zéró tolerancia szabályát – adta hírül az MTI.

Adina Valean közlekedésért felelős uniós biztos ismertette egy sajtótájékoztató keretei között egy, a közlekedési szabályok megváltoztatásáról szóló javaslatot.  Az új szabályok célja, hogy javuljon az úthasználók biztonságát, és segítse azon uniós célkitűzés elérését, amely szerint 2050-re ne legyen haláleset az unió útjain.

A javaslatok ezáltal korszerűsítik a vezetői engedélyekre vonatkozó szabályokat is. Szorgalmazzák az EU egészében érvényes digitális vezetői engedély bevezetését, illetve az új szabályok biztosítanák azt is, hogy a járművezetők – különösen a fiatalok és a friss jogsisok esetében – megszerezzék a biztonságos és környezetbarát módon történő közlekedéshez szükséges készségeket.

A javaslatok nyomán orvosolhatók lesznek azok a hiányosságok, amelyek jelenleg tapasztalhatók a külföldön történt, közlekedésbiztonsággal kapcsolatos jogsértések kivizsgálása során a tagállamok közötti együttműködésben, és lehetőség nyílik arra, hogy a súlyos közlekedési jogsértések elkövetőit az egész unióra vonatkozóan eltiltsák a járművezetéstől

– mondta el az uniós biztos, hozzátéve, hogy a testület legalább kétéves próbaidő bevezetését javasolja a kezdő járművezetők számára a vizsga letétele után. Ezen kívül szorgalmazták, hogy az ittas vezetésre vonatkozó zéró tolerancia elvét kiterjesztenék az egész unió területére.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindezek mellett a javaslat szerint a közlekedési szabálysértések körét kiterjesztenék a kötelező követési távolság be nem tartására, illetve a veszélyes előzésre, parkolásra és az útburkolati jelek figyelmen kívül hagyására is.

Címkék:
közlekedés, digitális, unió, szabályok, vezető, közlekedési baleset, vezetői engedély,