Jöhet a 800 forintos benzinár Magyarországon? Komoly néhézségekre számíthatunk februártól

Pénzcentrum2023. január 13. 14:26

A világ minden részén komoly adóbevételi forrás az üzemanyag, aminek árát nemcsak az előállítás és forgalmazás határozza meg, hanem az adótartalma is. A 650-700 forintos üzemanyagárban 250 forintot is meghaladó adó van - mondta az Ásványolaj Szövetség elnöke.

Február 5-én lép életbe az európai uniós szigorítás, ami szerint nem lehet majd azt a terméket exportálni, amelyiknek az alapanyaga orosz eredetű csővezetéki kőolaj – mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az RTL Reggeliben. Ez jelentősen megváltoztatja majd a piaci helyzetet a régióban, mert van olyan finomító, amelyik nagy mennyiségben kizárólag orosz terméket dolgoz fel.

A nagykereskedők keresik az új lehetőségeket: a hazai ellátásnak mintegy 30 százaléka normál piaci körülmények között importból érkezik. További probléma, hogy a Mol szlovákiai finomítójában orosz eredetű olajat is feldolgoznak, ezt elvileg nem lehetne Magyarországra exportálni február 5-től.

Grád Ottó szerint megoldás lehet, ha a százhalombattai és a pozsonyi finomítóban olyan kőolajat is feldolgoznának, ami nem Oroszországból érkezik.

Lehet, hogy ez költségesebb lesz, de a felhasználóknak, vagyis azoknak, akik tankolnak, inkább legyen drágább, mint ne lehessen kapni

- magyarázta. A gázolaj piacán jelentős ellátási nehézség van szerinte: a háború kitörése előtt volt, hogy az európai gázolajnak a 20-25 százalék orosz importból érkezett, ezt keverő komponensként használtak fel. Ha ez a mennyiség kiesik, azt nehéz pótolni és emiatt az ára is emelkedni fog, részben ezért is drágább a dízel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A főtitkár úgy látja, nem fogjuk elérni a 800 forintos üzemanyagárat.

A kőolaj világpiaci jegyzésárában ugyanis stabilitás látható. Ha ez a forintra is igaz lesz, akkor irreális a 800 forintos üzemanyagár

- mondta.

Címkék:
benzin, gázolaj, oroszország, benzinár, orosz, február, üzemanyagár, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború, kőolaj,