Érik a fordulat a magyar benzinkutakon: itt a friss előrejelzés, ezt minden autós megérzi

Pénzcentrum2022. december 11. 18:06

December 6-án életbe lépett az uniós olajembargó az orosz olajjal szemben és a 60 dolláros ársapka. Pont akkor, amikor a magyar hatósági árat eltörölték. Ennek hatására a háború előtti szintre esett vissza a Brent olaj hordónkénti árfolyama, ami jelenleg 77 dolláros szinten mozog. Ez pedig egy 11 százalékos árcsökkenést jelent, azonban ez koránt sem jelent még meg a hazai üzemanyagárakban – számolt be a Holtankoljak.

December 6-án életbelépett az uniós olajembargó, aminek hatására a Brent olaj ára visszaesett a háború előtti szintre, 77 dollár környékére. Ez összességében egy 11 százalékos árcsökkenést jelent. Azonban ez nem látszik meg a hazai kiskereskedelmi árakban, amik koránt sincsenek 500 forint körül ennek ellenére sem.

Ennek oka a lap szerint a forint gyengülése, hiszen a dollárért újra 397 forint felett kell fizetnünk, ami közel 100 forinttal jelent gyengébb árfolyamot, mint 2021-ben. Emellett pedig az is hatással van a benzinárakra, hogy a 480 forintos ársapka kivezetésével egyidőben a kormány visszaemelte a benzinre és a gázolajra egyaránt a bruttó 32 forintos literenkénti jövedéki adót.

A jövőhéten ennek függvényében csökkenthetik az üzemanyagok nagykereskedelmi árát, azonban ez az elmúlt napok eseményeit figyelembe véve koránt sem jelenti azt, hogy ezzel párhuzamosan a kiskereskedelmi árakban érezhető lesz ez a csökkenés.

Címkék:
benzin, forint, üzemanyag, olaj, üzemanyag árváltozás, 95 benzin, háború, benzin ára, ársapka,