Kevesen tudják, de ezért is büntetnek: komoly pénzt fizethetnek a figyelmetlen autósok

Pénzcentrum2022. november 22. 09:02

Érdemes meggondolni, mikor kapcsoljuk fel a ködfényszórót: a nem megfelelően használt világításért pénzbírságot is kiszabhatnak a rendőrök - figyelmeztet Óberling József.

A látási viszonyok döntik el, hogy a ködfényszóró, illetve a hátsó ködlámpa mikor és mire használható. A jogszabály úgy fogalmaz, hogy az első ködfényszóró köd, hóesés, felhőszakadás, esetleg porfelhő esetén az úttest megvilágítását javítja – mondta az InfoStartnak Óberling József rendőr ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti főosztályvezetője.

A hátsó ködlámpa arra szolgál, hogy sűrű köd esetén az előttünk lévő járművet jobban észlelhetővé tegye. A KRESZ szerint a távolsági fényszóró vagy a tompított fényszóró mellett vagy helyett is használható a ködfényszóró. Ez esetben teljes értékű világító berendezésnek számít a korlátozott látási viszonyok között.

Óberling József figyelmeztet: a ködfényszórók használatát ellenőrizheti a rendőrség, és megbüntetheti azokat, akik nem megengedett helyen és időben alkalmazzák - ez a közúti közlekedés szabályainak kisebb fokú megsértésének számít. A rendőrök figyelmeztethetik, helyszíni bírságolhatják vagy szabálysértési eljárásban bírságolhatják a szabálytalankodót. 

Címkék:
rendőrség, bírság, időjárás, büntetés, figyelmeztetés, köd, rendőr, rendőrök,