Erre elég az OMV-nek a magyar kölcsön-üzemanyag: a legrosszabbkor fogyhat ki a készlet

Pénzcentrum2022. június 14. 09:34

Nagyjából két hétre elegendő üzemanyagot kapott kölcsön a magyar kormánytól az OMV a szakértő számításai szerint. A készletek pont addigra fogyhatnak ki, amikor megindul a nyári csúcsidőszak, amikor jócskán megemelkedik az üzemanyagfogyasztás az országban.

Baleset miatt csúszik az OMV schwechati finomítójának karbantartása, eredetileg már be kellett volna fejezni a munkálatokat, de arról egyelőre nincs hír, mikor indulhat újra a termelés. Mivel az osztrák vállalat a hazai piacon a benzin 17-19, a dízel 13-15 százalékát adja, a magyar kormány a hétvégén elrendelte, hogy "kölcsönadunk" az osztrákoknak a 95-ös benzinből 18 millió litert, gázolajból pedig 29 millió litert a hazai tartalékokból - ezt később vissza kell pótolnia az OMV-nek.

Azonban Pletser Tamás szerint a "kölcsönbenzin" csak nagyon rövid időre oldhatja meg a gondokat. Az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője a hvg.hu-nak úgy számolt, a magyar kormány által nyújtott segítséggel 12-14 napra elég benzint és dízelt kapott az osztrák cég, a mintegy 200 hazai kútjuk ellátása nagyjából ennyi időre megoldott.

A szakember figyelmeztetett, hogy a készletek pont addigra fogyhatnak ki, amikor megindul a nyári csúcsidőszak, amikor jócskán megemelkedik az üzemanyagfogyasztás az országban - a fogyasztás 30, akár 40 százalékkal is magasabb, mint a legcsendesebb, év eleji időszakban. Addig kellene valahogy újra elindítani Schwechatot, ám az OMV egyelőre nem közölte, mikor lehet újra működőképes a finomító.

Címkék:
kormány, benzin, gázolaj, omv, magyar, omv kutak,