Kiakadt a horvát miniszterelnök: a kettős magyar benzinár szembemegy az uniós joggal

Pénzcentrum2022. június 1. 15:00

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök az Európai Néppárt rotterdami kongresszusán beszélt arról, hogy szerinte a magyar kettős benzinár egyértelmű kötelezettségszegés, számolt be a 24.hu.

A konzervatív horvát kormányfő, Andrej Plenkovic diszkriminatívnak nevezte a magyarok múlthéten bevezetett kettős benzinárazását. Az államfő elmondása szerint ez egy egyértelmű szerződésszegés, ami nem állná meg a helyét az Európai Bizottság előtt és Magyarország elveszítené a pert, ha odáig fajulna a kérdés.

Ha már Magyarország vásárolhat olcsó orosz olajat, miközben mindenki más drágább mediterrán vagy Brent-olajat vesz, nem diszkriminálhatja a többi tagállam polgárait, akik Magyarországon akarják megtölteni a benzintankot

– érvelt Plenkovic, aki szerint ez EU lényege a közös piac, ezért is lehet, hogy a korábbi hasonló próbálkozásokat, mint az autópályadíjakat minden esetben elkaszálta a bíróság.

Az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet arról számolt be, hogy meglepő lenne, ha a kettős magyar benzinár szabályozás védhető lenne bármilyen formában az uniós jog alapján, az EB pedig hamarosan elkezdi kivizsgálni a kérdéskört 3 alapelv alapján. Azonban a kettős benzinárral kapcsolatban eddig egy európai intézmény sem emelt kifogást hivatalosan.

Címkék:
benzin, benzinkút, gázolaj, benzinár, gázolaj árváltozás, 95 benzin, 95-ös benzin, árstop, benzinárstop, ársapka,