Kemény világ jön a benzinárstop után: rengeteg magyarnak lehet luxus az autózás

Pénzcentrum2022. május 12. 13:05

A magyarok jó része meggondolná, hogy mennyit autózik, ha kivezetnék a benzinárstoppot, és újra piaci árakon kellene tankolni - derült ki a Pénzcentrum felméréséből. A válaszadók jelentős hányada már a 480-as hatósági árat is sokallja, viszont a kitöltők ötödének mindegy, mennyibe kerül az üzemanyag, kifizetné - vagy valami miatt úgyis ki kell neki fizetnie.

Komolyan visszafognák a magyarok az autózást, ha vége lenne a benzinárstopnak - derült ki a Pénzcentrum felméréséből, amelyet a hónap elején indítottunk el. Azt kérdeztük olvasóinktól, hogy ha a május 4-i piaci árakon kellene tankolni (benzin 611 ft/l, gázolaj 699 ft/l), letennék-e az autójukat.

Bár azóta voltak kisebb változások az árakban, de lényegesen nem lett kevesebb egyik üzemanyag piaci ára sem. A holtankoljak.hu szerint május 13-tól árstop nélkül 634 forintot kellene fizetni egy liter benzinért, a gázolaj literenkénti ára pedig 687 forint lenne - azaz ennyi is azoknak, akikre nem vonatkozik az ársapka.

A kérdésünkre válaszoló majdnem 10 olvasó kereken 10 százaléka egyértelmű igennel felelt arra a kérdésre, hogy ilyen árak mellett letenné-e az autót. További 22,87 százalék mondta azt, hogy neki már a 480 forintos, korlátozott literár is sok.

Loading...

A válaszadók majdnem fele pedig bár teljesen nem tenné le a kocsit, de meggondolná, mennyit használja az autóját ilyen árak mellett. 18,34 százaléknak pedig mindegy, mennyibe kerül az üzemanyag, kifizetné - vagy muszáj kifizetnie.

Nem húznák sokáig a kis benzinkutak

A júliusig meghosszabbított benzinárstop egyre nagyobb gondokat okozhat a kisvállalkozásoknak. Korábban Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke a Pénzcentrumnak arról beszélt, hogy ha nem kapnak további kompenzációt az államtól, akkor a kiskutak az árstop végéig sem húznák.

Mivel az állami támogatás 3 hónapra szólt, nekünk május végéig kell fenntartani a szolgáltatást - ehhez a forinteszközöket a kormány már ki is fizette -, de június elsejétől a nem látom értelmét, hogy kinyisson akár egy magánkút is, ha nem oldódik meg a helyzet

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- jelentette ki az elnök.

Sőt, a további hosszabbítás már a multicégeknek is vörös vonal lehet egy idő után. A legnagyobb hazai hálózatokat tömörítő Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ugyanis a veszteségek az úgynevezett "színes kutaknál" is jelentkeznek csak a mögöttük álló nagy olajvállalatok még tudják azt finanszírozni.

De a végtelenségig még ők sem lesznek hajlandóak veszteségesen működni és eljöhet a pillanat, amikor azt mondják, most lett elég, befejeztük az értelmetlen veszteség finanszírozást. A kicsiknél ez már eljött: hiába kaptak kedvező hitelt, azt már felélték, a normatív támogatás pedig, mint mondtam nem elégséges számukra a működéshez

- húzta alá kérdésünkre Grád Ottó.

Címkék:
autó, benzin, árak, üzemanyag, gázolaj, felmérés, szavazás, üzemanyagár, üzemanyag árváltozás, gázolaj árváltozás, üzemanyagárak, hatósági ár, árstop, benzinárstop, ársapka,