Aggasztó a pesti dugókrízis: ennyi időt vesztegetnek el életükből a fővárosi autósok

Horváth Zsolt Benjámin2022. április 24. 13:01

Borzasztó mennyi időt pazarolnak el a dugóban a fővárosban autózók. A tavalyi statisztikák szerint Barcelonában, Berlinben és Bécsben is jóval kevesebb időt rabolnak el a kocsival közlekedőktől a forgalmi torlódások, mint Budapesten.

Tavaly összesen közel négy napot, 92 órát ült dugóban egy átlagos autós Budapesten, derült ki az Inrix a héten publikált gyűjtéséből. A kutatásban több faktor szerint számolták ki, mekkora közlekedési dugóval kellett szembenéznie 2021-ben a világ nagyvárosaiban közlekedőknek. A világranglistán Budapest mindent összevetve a harmincadik, a dugóban töltött időt tekintve pedig a 15. helyen szerepel. Ezzel a magyar főváros  dugói többek között Marseille-t és Müchent is maguk mögé utasították.

Európán belül Londonban mérték a legnagyobb "hatású" és a leghosszabb dugókat is. A brit fővárosban átlagban 148 órát pazarolt el egy autós, a dugóhelyzet itt a pandémia előtti állapotokhoz képest röpke 1 százalékkal enyhült az oldal szerint. A másodikhelyen Párizs, a harmadikon pedig Brüsszel végzett. A francia fővárosban 140, a belgában pedig 134 órát töltött egy átlag sofőr a beállt forgalomban.

Napokat töltöttek a dugóban az európai sofőrök

A tavalyi évben a dugóban eltöltött átlagos időt nézve európai szinten sokat bosszankodhattak a budapestiek és a fővárosban ingázók. A három abszolút dugó-csúcstartó után, kizárólag erre az aspektusra vetítve csupán Moszkvában és Rómában volt rosszabb a helyzet. Az orosz fővárosban 108, az olaszban 107 órát töltött forgalmi dugóban egy átlag autós.

Ezeket egyből Budapest követi a maga 98 órás egy autósra jutó várakozási idejével, holtversenyben Bukaresttel. Ezzel a magyar főváros az európai városok közül a 10., a kontinens országainak fővárosai közül pedig a 6. helyen szerepel.

Loading...

Grafikonunkon a 20 legrosszabb dugóhelyzettel súlytott fővárost szemléltettük. Jól látszik, hogy akár nyugati metropoliszokkal, akár a régiónk fővárosaival összevetve is igen rossz a budapesti helyzet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Berlinben például 65 órát (több mint egy nappal kevesebbet), Prágában pedig mindössze 51 órát (közel két nappal kevesebbet)  vesztegelt egy átlag autós, mint a magyar fővárosban. Bécsben pedig még ezeknél is gördülékenyebb lehetett a közlekedés. Az osztrák fővárosban ugyanis mindössze 40 órát ült a dugóban egy átlag autós, amivel az európai fővárosok listáján a 18. a világranglistán pedig a 215. helyre kerültek fel.

Nyugaton jellemző szintű dugóhelyezet miatt főhet a magyar autósok feje

Világviszonylatban mindent összevetve a magyar főváros a 30. helyen áll a dugólistán, ami megfelel a pandémia előtti évek állapotának. Az első négy helyen világszniten is a már emlíetett városok, azaz London, Párizs, Brüsszel és Moszkva állnak.

A forgalmi fennakadásokban töltött időt tekintve ezen kívül csak Palermo (109 órával), Lyon (102 órával) az oroszországi Rosztov (97 órával) És Columbia fővárosa, Bogota (94 óárval) előzi Budapestet. Kijelenthetjük tehát, hogy a dugóban töltött idő tekintetében hazánk nyugati színvonalon teljesít.

Címkék:
utazás, közlekedés, dugó, magyar, rangsor, autósok,