Egyre durvul az alapanyaghiány: az autóipar újabb területén jöhet drágulás

Pénzcentrum2022. április 11. 09:35

A magas gyártási és szállítási költségek, valamint az anyaghiány  az abroncsok árait is jócskán megemelheti. Nem meglepő módon az ukrajnai háború áll az eremelések hátterében  – írja az autoszektor.hu nevű oldal.

Az Alzura Tyre24 platform elemzése szerint, amelyet az Automobilwoche idéz, februárban és márciusban átlagosan bő 15 százalékkal nőttek a gumikereskedők és a szervizek beszerzési árai a tavalyi év azonos időszakához képest. Az árak tavaly átlagosan 6,5 százalékkal emelkedtek.

A legnagyobb német gumiabroncsgyártónál, a Continentalnál nem lehet általános megállapításokat tenni a gumiárak alakulásáról - jegyzi meg az oldal. A termelési költségek változása - például az emelkedő alapanyagárak miatt azonban a drágulás nem kerülhető el. Michael Schwämmlein, a német szövetségi gumiabroncs-kereskedelmi szövetség műszaki igazgatója szerint ugyanakkor az emelkedő árak jelenleg meglehetősen lecsökkent kereslettel párosulnak. Bár még nagyon korai a gumicsere szezon értékelése, az első számok bizonyos vásárlási vonakodásra utalnak – mondja Schwämmlein.

Címkék:
autó, árak, drágulás, gumiabroncs, kereskedelem, német, szövetség, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,