Itt a javaslat: akár milliós bírságra is számíthatnak a dohányzó autósok

Pénzcentrum2022. március 21. 12:31

Akár 1,1 millió forintos bírságot is kiszabhatnának az autóban dohányzókra Németországban egy friss javaslat szerint. Így akadályoznák meg, hogy terhes nő vagy kiskorú jelenlétében dohányozni lehessen a kocsiban.

A brémai Észak-Rajna-Vesztfália Tanács kezdeményezte a nem dohányzókat védő törvény több pontjának módosítását, amivel megakadályoznák, hogy terhes nő vagy kiskorú jelenlétében dohányozni lehessen az autóban. Vagyis Németországban csak abban az esetben lehetne dohányozni, ha valaki egyedül ül a kocsiban - írta a Vezess.hu.

Az indoklás szerint azért indokolt a tilalom, mert ilyen helyzetben az utasoknak nincs lehetőségük "menekülni" a dohányfüst elől. A koncentráció mértékének enyhítésére pedig az ablak le- vagy a napfénytető elhúzása sem elegendő, csakis egy teljesen nyitott járműben lenne ez lehetséges.

Németországban nem először próbálják betiltani a dohányzást az autóban, de 2019-ben nem ért célt a kezdeményezés. Az Egyesült Királyságban viszont hasonló körülmények között már 2015 óta tilos dohányozni az autókban.

Címkék:
autó, bírság, büntetés, németország, javaslat, pénzbüntetés,