Vádat emeltek a használtautó-csalók ellen: aljas trükkel fosztották ki az eladókat, miliós a kár

Pénzcentrum2022. március 2. 14:55

Használtautó-csalók ellen emeltek vádat: a próbaúton öntöttek olajat a kiszemelt autók hűtővizébe, így lealkudták az árukat. Az elkövetői kör által egy-egy üzleten realizált haszon ugyan függött a járművek értékétől, de százezer és több mint egymillió forint között mozgott.

A Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség vádat emelt nyolc férfi ellen, akik autókat vásároltak, majd általuk előidézett hibákra hivatkozva nagy összegű visszatérítéseket kértek vételárból - közölték. A vádirat szerint a nyolc elkövető egyike volt az értelmi szerzője és irányítója a csalássorozatnak. A többi személy az egyes cselekményekhez csatlakozott.

A módszerük az volt, hogy az országban több helyen is vevőként jelentkeztek eladó gépkocsikra. A jármű próbája során - amíg a többiek elterelték az eladó figyelmét - az egyikük fáradt olajat juttatott az autó hűtővíz kiegyenlítő tartályába. Az olaj miatt a motor hibajelenséget produkált, így jócskán alkudtak a vételárából.

Ezt továbbfejlesztve arra is volt példa, hogy miután a lealkudott árú autót megvették, pár órán belül felhívták ismét az eladót. Közölték vele, hogy az autó útközben megállt, ahhoz járműszállítót kellett hívni, aminek költségei vannak. Több esetben sikerült további pénzösszegeket visszavenniük erre hivatkozással az eladóktól.

A csalás értelmi szerzője bűntársai, később pedig egy valójában nem működő cég nevére vásárolta az autókat azért, hogy a hatóságok látókörébe ne kerüljön. Az elkövetői kör által egy-egy üzleten realizált haszon ugyan függött a járművek értékétől, de százezer és több mint egymillió forint között mozgott.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2018 júniusa és 2019 február között tizenhét sértettnek közel hétmillió forintos kárt okoztak.

A Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség az ügyben többrendbeli bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás és közokirat-hamisítás miatt emelt vádat.

Címkék:
autó, csalás, csalók, ügyészség, használtautó, vádemelés,