Horror várólista a vizsgaállomásokon: erre készüljön fel, aki használtautót venne

Pénzcentrum2022. január 11. 10:44

Akár másfél-két hónapot is várni kell egy uniós országból behozott használt autó honosítására a kormányhivatalok alá tartozó vizsgaállomásokon. A Magyar Autóklub is beszállt az ügymenetbe, ők 3-5 napon belül tudnak időpontot adni honosításra.

Jelentősen túlterheltek a kormányhivatalok alá tartozó vizsgálóállomások, akár másfél-két hónapot is várni kell egy uniós országból behozott használt autó honosítására - írta az rtl.hu. Ebben hozott változást egy éve egy törvénymódosítás, amely alapján a Magyar Autóklub is végez honosítást.

A módosítás értelmében ugyanis a vizsgálóállomások mellet olyan szervezetek is beszállhatnak a külföldi autók honosításába, amik országos lefedettségű vizsgaállomásokkal bírnak, vagyis minden megyében van legalább egy ilyen telephelyük.

Az Autóklub tavaly tavasszal kapta meg ezt a minősítést az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól. A portál forrása szerint az ITM-ben felismerték, hogy valamit kezdeniük kell a vizsgaállomásokon lévő ügymennyiséggel, a hosszú várakozási idő miatt régóta érzékelhető volt a feszültség.

Az Autóklub 44 állomása közül a szolgáltatás 32 helyen érhető el, azonban a maradék telephelyek is csatlakozni fognak, amint megkapják az illetékes kormányhivatal engedélyét. A tapasztalatok pozitívak: az Autóklub 3-5 napon belül tud időpontot adni honosításra.

Címkék:
autó, műszaki vizsga, import, használtautó, magyar autóklub, itm,