Így tankolnak most az élelmes autósok: őrület, mennyit kaszálnak

Pénzcentrum2021. november 22. 10:45

Beindult a benzinturizmus a befagyasztott magyar üzemanyagárak miatt. Egyre többen járnak át tankolni a szomszédos országokból, mivel a benzin és a gázolaj 480 forinton maximált ára alacsonyabb, mint több környező országban. Aki Szlovákiából jön át, az egy átlagos teli tankon akár 3500 forintot is spórolhat, de az osztrák sofőrök is 1000-2000 forinttal olcsóbban juthatnak üzemanyaghoz nálunk - derült ki az RTL Híradó riportjából. A benzinturizmus fellendülését a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ)  is észlelte, a szakmai szövetsgég főtitkára viszont ennek ellenére a november 15-től  életben lévő jogszabály módosítását szeretné - árulta el Grád Ottó a hétfői Világgazdaságnak.

A szlovákiai családok egy része már a határ magyar oldalán tankolja tele autóját - derül ki az RTL Híradó riportjából. A híradónak egy révkomáromi családapa nyilatkozott. A férfi elárulta, bevásárolni járnak át Magyarországra és közben megállnak tankolni is, mivel itt már olcsóbb, náluk most magasak az árak.

A kúton is azt mondták, jelentősen emelkedett forgalmuk a kormány döntése óta. Szlovák rendszámú autók észrevehetően nagyobb számban jönnek, mint korábban - árulta el a kutas.

Az RTL egy nézőjéjnek az ausztriai benzinárakat is sikerült rögzítenie telefonjával. A  Bucsui határnál, illetve Rohoncon forintva átszámolva 500 és 510 forint körül mozog a benzin literje. Pár kilóméterrel arrébb, Obernatban még 10 forinttal drágább, vagyis itt is literenként 20-40 forintot sporolhat, aki nálunk tankol.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára a Világgazdáságnak elmondta, ők is tapasztalták, hogy a környező országokban jelenleg lényegesen többet kell fizetni az üzemanyagokért, ezért nagyon valószínű, hogy például a Tompánál átkelő kamionosok még a kilépés előtt teletankolnak majd Mosonmagyaróvárnál.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A MÁSZ főtitkára ismertette, hogy azok a külföldiek, akik eddig is átjártak Magyarországra vásárolni, a következő három hónapban valószínűleg autójuk tankját is megtöltik majd, mikor itt járnak. A szakértő úgy gondolja, ennek köszönhetően megállhat az üzemanyag-értékesítés lassulása, amit az év korábbi hónapjaiban az elszálló árak okoztak. Azonban az eladások növekedésének sem minden forgalmazó örül, és ennek éppen az alacsonyabb egységár az oka.

Annak alapján, hogy a havi országos üzemanyag-fogyasztás mintegy 500 millió liter, a kötelező árcsökkentés pedig körülbelül 30 forint volt az utolsó vasárnapi átlagárhoz képest, a forgalmazók együtt havonta mintegy 15 milliárd forint bevételtől esnek el

– mondta Grád. A Világgazdaságnak a vezető ezután azt is elárulta, hogy a MÁSZ már el is juttatta azon javaslatait a döntéshozóknak, melyek szerint bizonyos pontokon módosítani kéne a normál üzemanyagok árának maximalizálására vonatkozó jogszabályt.

Címkék:
benzin, forint, üzemanyag, gázolaj, fogyasztás, millió, üzemanyagár, üzemanyag árfolyam, üzemanyag árváltozás, üzemanyagárak ausztria, 95-ös benzin,