Nem hagytak kiskaput a benzinkutaknak: itt vannak a részletek a 480 forintos benzinárról

Pénzcentrum2021. november 14. 11:06

Újabb szabályok jelentek meg tegnap késő este a hatósági üzemanyagárak alkalmazásáról. A Magyar Közlönyben (205.) megjelent rendelet alapján nem hagytak kiskaput a töltőállomásoknak. Nyilvántartásba veszik azokat a kutakat, amelyek vállalják a 480 forintos benzinár korlátot, aki pedig trükközni próbál, 100 ezertől 3 millió forintig terjedő bírságot kaphat, vagy akár be is zárhatják a kutat.

A rendelet szerint "az üzemanyagellátás biztonsága érdekében" nyilvántartást készítenek azon Magyarországon bejegyzett üzemanyagtöltő állomások üzemeltetőiről, amelyek 2021. november 18. napjáig a kereskedelemért felelős miniszter felé írásban bejelenti, hogy rendelkezik a megfelelő hatósági engedéllyel és anyagi, technikai és ellátási képességgel rendelkezik. A rendelet szerint nem lehet nyilvántartott szolgáltató, aki üzemszünetet hirdet.

Ez azt jelenti, hogy a szolgáltatóknak nyilatkozniuk kell, hogy a hétfőtől érvénybe lépő 480 forintos hatósági árkorlátot betartják, és emellett vállalják a benzinkutak üzemeltetését. Aki ezt nem vállalja, üzemszünetet rendel el, vagy drágábban adja a benzint, azt törlik a nyilváltartásból. Üzemszünetet csak akkor lehet elrendelni, ha a vásárlókat egy héten belül nem tudja kiszolgálni 48 órán át.

Az adóhatóság ellenőrizheti, hogy a kutakon betartják-e a szabályozásokat, és amennyiben jogsértést tapasztalnak 100 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak. Ismétlődő jogsértés esetén a benzinkút üzemeltetőjének összes töltőállomását bezárhatja egy napra, de akár fél évre is.

Címkék:
benzin, benzinkút, üzemanyag, rendelet, magyar közlöny, hatósági ár,