7 milliós olajcsere, 15 milliós felniszett: horror pénzbe kerül egy szuperautó fenntartása

Pénzcentrum2021. szeptember 25. 16:03

Összeszedték, milyen észvesztő költségekkel jár egy közel egymilliárd forint értékű Bugatti Chiron Pur Sport fenntartása. Egy éves olajcsere például több mint 7 millióba kerül, míg egy motortuning közel 10 millióba. Úgyhogy, bár ha valaki megnyeri a Hatoslottót vasárnap délután, meg tudná venni ezt az autót is, de a fenntartásába rövid idő alatt belerokkanna.

Aki majmot vesz, vegyen mellé banánt is - tartja a mondás, amelyet gyakran hallgatunk autóvásárláskor. Nincs ez másképp a világ szupermilliárdosainak világában sem: ebben a ligában sem lehet megfeletkezni a szuperautók fenntartási költségeiről. Amelyek nyilván többszörösei egy sima, hétköznapi kocsiénak.

Most kiderült, hogy mennyibe kerül egy Bugatti Chiron Pur Sport fenntartása, ami a világ egyik legdrágább szuperautója, árcéduláján nagyjából 1 milliárd forint szerepel. Úgyhogy hiába üti meg valaki vasárnap a Hatoslottó 1,6 milliárdos főnyereményét, megvenni ugyan meg tudná ezt a szuperautót, de a fenntartásba rövid idő alatt belerokkanna.

Egy Muhammad Al Qawi Zamani nevű malajziai férfi járt nemrégiben a Bugatti helyi központjában, ahol megtudhatta, milyen szervizelési költségekkel számolhat az, aki egy ilyen limitált szuperautót birtokol. Itt a tételes lista a nem túl ésszerű költségekről:

  • a motorolajat 14 havonta vagy 20 000 kilométerenként kell kicserélni, átszámolva kb. 7 milliós áron.
  • A felniket is rendszeres időközönként kell cserélni, ami a gumik nélkül 15 millió forintba kerülnek.
  • A csúcskocsihoz egy szett abroncs nagyjából 2 millió forintba kerül.
  • De olyan hihetetlen költségek is akadnak, mint az ablaktörlő lapátok, amelyek 1 millió forintba kerülnek.
  • A Bugatti 10 millió forintnak megfelelő összeget számol fel olyan tételekért, mint a motortuning, a kalibrálás és egyéb szükséges beállítások - ezek egy teljes szerviz után mindenképp szükségesek.

Összességében úgy számoltak, hogy 14 hónap alatt körülbelül 30 millió forintot kell rálocsolni a Chiron Pur Sportra, és ebben csak a kötelező dolgok vannak, a váratlan meghibásodások újabb plusz tételek. Tehát erre a szuperautóra gyakorlatilag egy-másfél év alatt rá lehet költeni egy zsírúj S-osztályos Mercedes árát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Címlapkép: Bugatti.com

Címkék:
autó, milliárdos, lottómilliárdos, abroncs, fenntartási költségek, szuperautó, bugatti,