Ezeket az autókat törik meg a leggyakrabban Magyarországon: Lexus, BMW, Dacia a toplistán

Pénzcentrum2021. július 1. 11:03

Majdnem egymillió autó előéletét vizsgálták meg, és kiderült, hogy a magyarországi gépjárművek majdnem 40 százalékánek volt már valamilyen sérülése. Az elemzés azt is megvizsgálta, hogy melyik márkák sérültek meg a legtöbbször, illetve melyik esetében kevés a korábban kárt szenvedett autók aránya.

Használt autó vásárlásakor az egyik legfontosabb azt megtudni, hogy volt-e már balesetes a kiszemelt kocsi. Hiszen miután egy autó karosszériája megsérül, merevsége gyengül, így a későbbi balesetek során nem nyújt majd kellő védelmet. Sok eladó nem fektet komolyabb összeget az esetleges javításokba, inkább csak olcsón összerakatja a kocsit az eladásra.

A CarVertical most majdnem egymillió autókártörténetét elemezte, hogy kiderüljön melyik márkából került ki a legtöbb, sérülten hirdetett használt autó. Az elemzésbe az alábbi országokat vonták be: Lengyelország, Románia, Magyarország, Csehország, Bulgária, Horvátország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Oroszország, Belarusz, Franciaország, Litvánia, Ukrajna, Lettország, Olaszország, Németország.

Kiderült, hogy a vizsgált járművek közül a Lexusokat (azok közül is a GS, az NX és a CT modelleket) hirdetik meg a leggyakrabban úgy, hogy korábban sérülve voltak - az elemzés a vizsgált autók 48,1 százaléka volt ilyen. A második helyen a Subaru áll (Forester, Legacy, Outback), amelyek 47,5 százalékánál találtak valamilyen korábbi sérülést, a harmadik helyen a Jaguar áll 44,1 százalékkal.

A lista ötödik helyére becsúszott a Dacia is, amelyek 40,8 százaléka volt már sérült. A cég ezt azzal magyarázta, hogy a megfizethető árú kocsikat gyakorta használják igáslóként, így pedig bizony előfordulhatnak kisebb-nagyobb sérülések.

Loading...

Megnézték azt is, melyek azok az autómárkák, amelyek a jelentések szerint a legritkábban szenvedtek kárt. Feltűnő, hogy még itt is viszonylag magasak az arányok, hiszen a közúti baleset egy többszereplős dolog, nem csak azoknak az autója sérül, akik hibáznak.

Kiderült, hogy a Fiat esetében regisztrálták a legkevesebb sérülést (28,3%), a Citroen és a Peugeot szinte azonos eredménnyel áll a második és a harmadik helyen (30,2% és 31,1%). Ezeket követi az Opel 31,8 százalékkal, az ötödik helyen a Nissan áll, amelyek esetében a vizsgált autók 32,1 százalékánál találtak valamilyen sérülést.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tanulmány során a cég elemezte a különböző európai országokból származó autótörténeti jelentéseket is, hogy kiderüljön, melyik országban van arányaiban a legtöbb sérült autó. Az adatok szerint Magyarország a középmezőnyben van 38,2 százalékkal, a legtöbb sérült járművet arányaiban Lengyelországbn találták (44%), de Litvánia sem sokkal marad el 43,1 százalékkal.

Loading...

Bármilyen meglepő, a legkevesebb korábban sérült autót Oroszországban találták (29,1%) és arányaiban nincs sokkal több Ukrajnában sem (31,6%).

Ahogy az elemzésben írják, Európa azon részein, ahol alacsonyabbak a bérek, valószínűbb, hogy az emberek csak olcsóbb, sérült autókat engedhetnek meg maguknak, így azokat importálják külföldről. A járművezetők szokásai és igényei szintén befolyásolják ezeket a statisztikákat azonban az ezzel kapcsolatos adatok korábban korlátozottak voltak. Ennek oka, hogy egyes piacokon nincsenek online adatbázisok, vagyis a biztosítótársaságok nagyon kevés digitális információval rendelkeztek az autók sérüléseivel, jellemzőivel kapcsolatban.

Címkék:
autó, baleset, sérült, használtautó, sérülés,