A gépjármű átírás jogszabály érthetően: a gépjármű átírás menete, a gépjármű átírás költségei

Pénzcentrum2021. május 5. 12:30

Autóvásárlás vagy autóeladás előtt állsz, de nem tudod, pontosan hogyan történik a gépjármű átírás menete? Segítünk, hogyan igazodj el a gépjármű átírás jogszabály pontjai között és azt is eláruljuk, mik a gépjármű átírás költségei!

A gépjármű átírás egy olyan esemény, amellyel életünk során több alkalommal is találkozhatunk, akár eladói, akár vevői szerepben vagyunk jelen. Habár a gépjármű átírás jogszabály elsőre bonyolult lehet, valójában a gépjármű átírás egy viszonylag gyorsan és könnyen kivitelezhető hivatalos folyamat. Cikkünkben eláruljuk, a gépjármű átírás kalkulátor segítségével hogyan számíthatóak ki a gépjármű átírás költségei, a gépjármű átírás hány napon belül történik (a gépjármű átírás mennyi idő) és a gépjármű átírás milyen okmányok bemutatását teszi szükségessé (gépjármű átírás mi kell hozzá?). A gépjármű átírás hol történik, elintézhető a koronavírus járvány korlátozásai miatt online is?

A gépjármű átírás menete

A gépjármű átírás folyamatát a tulajdonosnak kell kezdeményeznie. A gépjármű átírás során bejegyzésre kerül a gépjárműnyilvántartásban a tulajdonjog-változás és új törzskönyvet állítanak ki az új tulajdonos adataival. A gépjármű átírás elindítását maga a tulajdonos vagy az ő képviselője, meghatalmazottja végezheti. A gépjármű átírás díjköteles eljárás, amelynek költségeit fizethetjük készpénzátutalással, bankkártyával vagy készpénzzel.

A gépjármű átírás jogszabály kikötései

A gépjármű átírás milyen okmányok bemutatásával történik?

  • Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás meglétéről/mentességéről szóló igazolás;
  • Előzetes eredetiségvizsgálat megtörténtét igazoló határozat;
  • A vagyonszerzési illeték megfizetését / az az alóli mentességet tanúsító igazolás (pl. egyenes ági rokonok, házastársak egymás közötti vagyonátruházása esetén házassági anyakönyvi kivonat, születési anyakönyvi kivonat);
  • Ügyfél-azonosító okmány (szegélyazonosságot igazoló okmány);
  • Képviselet esetén meghatalmazás;
  • Amennyiben a közlekedési igazgatási hatóság a kérelemről azonnal dönt: közjegyzői aláírás-hitelesítéssel ellátott címpéldány, vagy ennek közjegyző által hitelesített másolata, vagy az ügyvéd által ellenjegyzett aláírás-minta;
  • Céges gépjármű átírás esetén: a cég ügyintézőjének eljárási jogosultságát igazoló okirat;
  • 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsi, vontató, pótkocsi és autóbusz esetén: a külön jogszabályban meghatározottak szerint a jármű tényleges tárolási helyéül szolgáló székhely/telephely szerinti települési önkormányzat jegyzőjének igazolása; bizalmi vagyonkezelői minőséget igazoló okirat.

Milyen okiratok kellenek a gépjármű átírás során?

  • Tulajdonjog megszerzését igazoló okirat;
  • A forgalmi engedély és a törzskönyv illeték megszerzésének igazolása;
  • Új rendszámtábla esetén a rendszámtábla igazgatási díjának befizetéséről szóló igazolás;
  • A járműhöz korábban kiadott új vagy régi típusú forgalmi engedély.

A gépjármű átírás jogszabály más esetekben

  • Ha a kérelmező nem tudja felmutatni a gépjármű-felelősségbiztosítás vagy a jármű műszaki alkalmasságát, nem állítanak ki forgalmi engedélyt.
  • A statisztikai számjele alapján főtevékenységként gépjármű, jármű, pótkocsi és mezőgazdasági gépek forgalmazására jogosult járműkereskedő a Magyarországon már forgalomba helyezett használt jármű értékesítése céljával történő megvásárlása esetén: a kereskedelmi célú járművet nyilvántartásba veszik, de forgalmi engedélyt nem állítanak ki rá, törzskönyvét visszavonják.
  • A jármű tulajdonjogában keletkezett változást előzetes eredetiségvizsgálat nélkül is jelölni kell, ha annak jogalapja a használt jármű cégjegyzék vagy vállalkozói igazolvány alapján az adásvétel időpontjában fő tevékenysége szerint gépjármű-kereskedelemre jogosult szervezet vagy vállalkozó tulajdonába kerülése, kivéve a rendeltetésszerű használat céljából történő tulajdonszerzést.

A gépjármű átírás költségei

  • Igazolólap díja lassú jármű és a pótkocsi, valamint négykerekű segédmotoros kerékpár esetében: 4.800 Ft;
  • Törzskönyv illeték: 6.000 Ft;
  • Forgalmi engedély illeték: 6.000 Ft;

Rendszámtáblával kapcsolatos díjak új rendszámtábla esetén:

  • 1 darab általános rendszámtábla díja: 5.500 Ft;
  • 1 pár általános rendszámtábla díja: 8.500 Ft;
  • 1 pár különleges rendszámtábla díja: 15.000 Ft;
  • 1 pár zöld alapszínű különleges rendszámtábla: 8.500 Ft;
  • egyénileg kiválasztott rendszámtábla kiadásának engedélyezése: 112.450 Ft;
  • egyedileg előállított rendszámtábla kiadásának engedélyezése: 435.000 Ft.

Gépjármű átírás kalkulátor (gépjármű vagyonszerzési illeték)

Ugyanúgy, mint ingatlanvásárlás esetén, a gépjármű is nagyobb értékű vagyontárgynak számít, ami után vagyonszerzési illeték fizetésére vagyunk kötelezettek. A vagyonszerzési illeték autó esetében a jármű teljesítményétől és korától függ: egy új autóra tehát magasabb illetéket fizetünk, mint egy öregebb, használt gépjárműre, aminek az értéke folyamatosan csökken. A minimális vagyonszerzési illeték autó esetében körülbelül 20.000 Ft.

Kivétel az illetéktörvény alól a hibridek és az elektromos autók esete. Elektromos autók vásárlása után nem kell illetéket fizetni, a hibrideknél viszont kell, mert az elektromos mellett üzemanyaggal működő motor is található bennük. Ha pótkocsivásárlásról van szó, nem a teljesítmény, hanem a tömeg határozza meg a vagyonszerzési illeték mértékét. A gépjármű átírás kalkulátor a következő egyszerű táblázat alapján sorolja be a gépjárműveket:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A gépjármű átírás költségei speciális esetekben

  • Pótkocsi gépjármű átírás: a 2.500 kg alatti össztömeg esetén 9.000 Ft, afölött 22.000 Ft. Használati, haszonélvezeti, üzembentartói jog esetén az illeték 25%-át kell megfizetni. Ha a tulajdonjoggal egyetemben más jog is átírásra történik, a tulajdoni jog után fizetendő az illeték.
  • Ha bármilyen jogot hányados arányban szerzünk meg, a költségek is azonos arányban terhelnek.
  • Nem kell illetéket fizetni, ha a vagyonszerző (a tulajdonszerzés bejelentésével egyidejűleg) külföldi kivitel céljából „Z” betűjelű ideiglenes rendszámot kér – addig, míg a gépjármű tartós belföldi használatához szükséges forgalmi engedély kiadását nem kéri vagy a gépjárművet belföldön nem értékesíti.

Gépjármű átírás illetékmentesség

A gépjárműátírás illetékfizetési kötelezettség nem vonatkozik…

  • a környezetkímélő gépkocsikra;
  • az autóbuszokra, nyerges vontatókra, tehergépjárművekre, a pótkocsi tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának gazdálkodó szervezet általi megszerzésére;
  • gépjármű, pótkocsi tulajdonjogának olyan vállalkozó általi megszerzése, melynek előző adóévi nettó árbevételének legalább 50%-a gépjárművek és pótkocsik értékesítéséből származott (gépjármű kereskedők);
  • a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét ellátó szerv által vezetett nyilvántartásban szereplő pénzügyi lízinget folytató vállalkozó általi megszerzése.

A gépjármű átírás hány napon belül megy végbe?

A gépjármű átírás általános ügyintézési ideje 21 nap, sommás eljárásban 1-8 nap.

A gépjármű átírás hol történik?

A lakhely szerinti illetékes Járási Hivatalnál vagy a Kormányablakokban (gépjármű átírás okmányiroda látogatásával egyszerűen megtehető). A koronavírus járvány miatt már online ügyintézésre is van lehetőségünk.

Címkék:
autó, illeték, engedély, jogszabály, rendszámtábla, gépjármű, jármű, illetékmentesség, vagyonszerzési adó, autó eladás,