Tényleg a drágább a jobb? Csúnyán elbuktak a teszten ezek az autós kiegészítők

Pénzcentrum2019. július 20. 16:02

Újabb teszttel rukkolt elő a német autóklub (ADAC), akik ezúttal azt vizsgálták, hogy a piacon kapható autós kerékpárszállítók közül melyik a legjobb.

Újabb teszttel rukkolt elő a német autóklub (ADAC), akik ezúttal azt vizsgálták, hogy a piacon kapható autós kerékpárszállítók közül melyik a legjobb. Emellett a szakértők arra is kíváncsiak voltak, hogy tényleg számít-e az ár: jobbak-e a drágább modellek a többinél. Az vizsgált bicajszállítók átlagára 500 euró (162 ezer forint) volt: ezek közül a legdrágább az Uebler i31-es modell volt, amit 698 euróért, átszámolva 227 ezer forintért lehet megvásárolni. A legolcsóbb, 215 eurós (70 ezer forintos) Bullwing SR3 volt. Összességében öt modell kapott "jó" minősítést, négyet "kielégítőnek" értékeltek, és csak kettő került a legrosszabb kategóriába.

Már az elején gond volt

Az ADAC szakemberei azt is megvizsgálták, hogy milyen nehéz összerakni az egyes modelleket, majd pedig felszerlni őket a kocsi hátuljára. A Bullwing és a Menabo termékét kb. egy óra volt összeszerelni, a Thule biciklitartójánál pedig a tartókeret felszerelése vett igénybe sok időt. Az Uebler és a Yakima pozitív csalódást okozott a németeknek: állításuk szerint "csak ki kellett csomagolni", aztán pár perc szerelés után már biztonságosan el is lehet indulni.

Megjegyezték azt is, hogy a Norautó, a Bullwing és a Menabo biciklitartók egyikében sem volt megfelelő védelem a kábeleknek, így azok könnyebben sérülhetnek meg. Ezen felül a három említett tartó - és a Westfalia - csatlakozóvezetékét nem lehet rögzíteni, ha a kerékpárszállítót esetleg levennénk a kocsiról - a lengedező vezeték pedig elég idegesítő tud lenni.

Súlyproblémák

Fontos megmérni a bicikliszállító súlyát is, hiszen az autó terhelhetőségét nem szabad túllépni - tehát minél könnyebb egy-egy kerékpárhordó, annál jobb. A legkönnyebb modell az Uebler volt, 16,4 kilóval, a Westfalia, a Bosal és az Eufab 23 kilós súlya is elfogadhatónak mondható, ám az Mft kerékpárszállítójának 30,6 kilós tömege már komoly aggályokat vethet fel.

Emellett az ADAC tapasztalatai szerint a gyártók hiányosan adják meg a biztonsági utasításokat: ebben a tekintetben a Westfalia volt a legjobb, ellenben a Menabónál semmilyen instrukciót nem adtak.

Ezeket nézték még

A szakértők három tényező alapján hozták össze a végső értékelést. A tervezés vizsgálatakor (az összes pont 20%-a) azt nézték meg, hogy milyen minőségű anyagokból készültek a bicikliszállítók, és a többi mellett az összecsukhatóságot, praktikusságot is pontpzták. A kezelhetőség (az osztályzat 50%-a) tesztelésekor arra voltak kíváncsiak, hogy milyen bonyolult összerakni a különféle kerékpártartókat, mennyire bonyolult a használati utasítás, mennyire könnyű feltenni és rögzíteni a bicikliket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A biztonság is fontos szempont volt a teszten (a végső pontszám 30%-át tette ki), itt főképp azt vizsgálták, hogy hogy viselkedik a bicikliszállító fékezéskor, és egy hátultól érkező ütközést is szimuláltak.

És akkor lássuk a végső pontszámokat! Az ADAC rendszerében minél alacsonyabb a pontszám, annál jobb értékelést kapott az adott kerékpárszállító. Íme a pontszámok:

  • Uebler i31 - 1,9 pont
  • Thule VeloSpace XT3 - 2 pt.
  • Eufab Premium 3 - 2,3 pt.
  • Bosal Traveller III - 2,3 pt.
  • Yakima FoldClick 2,5 pt.
  • Artea Strada Sport M3 - 2,6 pt.
  • Westfalia Bikelander - 2,8 pt.
  • Norauto Rapidbike 3P plus - 3 pt.
  • Mft BlackPower - 3,5 pt.
  • Menabo Alphard Plus - 3,6 pt.
  • Bullwing SR3 Plus - 3,8 pt.

Az összegzésben az ADAC is emlékeztet, hogy a legjobban a legdrágább Uebler teljesített, és a legolcsóbb Bullwing végzett az utolsó helyen - a biztonságra a legrosszabb osztályzatot kapta. Ugyanakkor voltak olyan közepes árkategóriás termékek (mint az Eufab, vagy a Bosal), amelyek remekül teljesítettek.

Címkék:
utazás, autó, kerékpár, bicikli, teszt, adac,