Fontos változás a magyar utakon 2019-től: ezt minden autósnak tudnia kell!

Pénzcentrum2018. december 31. 17:34

Jövőre mobil applikáción keresztül is bejelenthetőek lesznek az autós balesetek. A mindennapokban “kék-sárgának" nevezett baleseti bejelentő mobilos verziója egyszerűbbé, pontosabbá teszi egy-egy baleset adminisztrációját.

Több nyugat-európai ország után Magyarországon is lesz mobilos változata a mindennapokban csak “kék-sárgának" hívott közlekedési baleseti bejelentő dokumentumnak. A jövőben is megmarad a papíralapú változat, de a mobil applikációs megoldást is választhatják az autósok karambol esetén. Összesen több millió autóst érint az újdonság, legalábbis jelenleg több mint 5,3 millió kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést és 918 ezer cascót tartanak nyilván a magyarországi piacon működő biztosítók - közölte a K&H Biztosító.

A mobil applikáció létrehozásában a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) játszotta a főszerepet, koordinálta a munkát, de valamennyi érintett biztosítótársaság részt vett a fejlesztésben. Egyre több autós ugyanis az interneten, mobilon intézi az ügyeit és igény volt egy ilyen applikációra.

Az applikációt előre le lehet tölteni a telefonra, de a balesetet követően is pillanatok alatt telepíthető. Az adott balesetről szóló adatok rögzítése könnyebbé és egyszerűbbé válik az alkalmazással. Különösképp azért is, mert a biztosítótársaságok az általuk kibocsátott zöld kártyát QR kóddal egészítik ki, ahonnan gyorsan és egyszerűen beolvashatóvá válnak mind az okozó, mind a károsult szerződéskötéskor megadott adatai. Baleset esetén érthető módon sokan nehezen olvashatóan töltik ki a papíralapú bejelentőt.

- mondta Kaszab Attila. A K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese hozzátette: "A digitális megoldásnál a telefonon előre megadott felsorolásokból csak ki kell választani az adott baleseti szituáció jellemzőit. Ügyfélbarát grafikus megoldások segítik a baleseti helyzet lerajzolását, ahol a jelzőtáblák és a balesetben szereplő járművek képe kiválasztható, nem kell megrajzolni, mint a papíros verzión. A QR kód használatával a személyes adatok kitöltésénél is minimalizálva van a hibázási lehetőség. Ráadásul a baleset pontos helyét a telefon GPS-kapcsolaton keresztül pontosan rögzíti."

Továbbá a balesetről azonnal értesítést kap biztosító. Ez azért lényeges, mert a jövőben további szolgáltatások kapcsolhatók majd az applikációhoz, szükség esetén például azonnal tud autómentőt küldeni a biztosítótársaság, vagy szervizt ajánlani

- tette hozzá a szakember.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kötelező biztosítások piacáról Kaszab Attila azt is elmondta, hogy az elmúlt években növekedett az egy-egy kárra jutó kártérítési összeg. Egy-egy kötelezős káresetnél az idei év első kilenc hónapjában az átlagos kifizetés közel háromszáznyolcvan ezer forint volt, ami majd 6 százalékos emelkedést jelent éves szinten. A növekedésnek az oka, hogy bár az autók számának emelkedésével párhuzamosan csak csekély mértékben nőtt a balesetek száma, azonban az új autók piacán bekövetkezett bővülés miatt több korszerű, drágábban javítható autó került az utakra. "Fontos megjegyezni azonban, hogy a szervizköltségek, szervizóradíjak jelentősen emelkedtek, ez szintén növelte az átlagos kártérítési összeget" - fogalmazott a szakember.

Címkék:
utazás, autó, kárbejelentés,