Autósok, figyelem! Csúnya bírságra számíthat, aki így indul el a napokban

Pénzcentrum2018. december 15. 12:58

Nem is sejtjük, mekkora bírságot kaphatunk, ha behavazott autóval indulunk el reggel. Persze nem csak a büntetéstől kell félnünk, a behavazott autó ugyanis roppant balesetveszélyes. Mutatjuk a részleteket.

Nagyon gyakran megesik, hogy az éjszakai havazás után a reggeli hajtásban nincs időnk arra, hogy letakarítsuk a hóval borított autót - sokan úgy indulnak a dolgukra. Dr. Vágány Tamás jogtanácsos, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. munkatársa a korábban a Pénzcentrumnak elmondta, hogy a látszólag ártalmatlannak tűnő húzás valójában mennyire balesetveszélyes.

Személgépjárművek és leginkább ponyvás kisteherautók esetében nemcsak a látótér szűkülése okozhat gondot, hanem ha a jármű tetején maradt hó vagy jég menetközben esik le és ezzel kárt okozunk, akkor azt potenciálisan a kötelező biztosításunk terhére fogjuk megtéríttetni, ezzel pedig el is búcsúzhatunk a bónuszkategóriánktól

- nyilatkozta. A jogászt arról a hétköznapi esetről is megkérdeztük, hogy mi történik, ha reggel sietünk és nem megfelelően takarítjuk le a szélvédőnket, majd belefutunk egy rendőri ellenőrzésb:

Ha semmilyen más tényállás nem áll fenn, tehát nem okoztunk balesetet, csak a rendőr megállított minket egy rutinellenőrzésre, akkor leginkább a figyelmeztetést, de legfeljebb a szabálysértési bírság törvényi minimumát, tehát ötezer forintot tartok arányos büntetésnek. Más kérdés, hogyha balesetet okozunk és az is közrejátszott abban, hogy ez bekövetkezett, hogy nem takarítottuk le megfelelően a szélvédőnket, akkor ez súlyos gondatlanságnak minősülhet, ezt pedig a szankció kiszabásakor súlyosbító körülményként vehetik figyelembe

- mondta el lapunknak a jogtanácsos. 

Fontos tudni, hogy a behavazott autóval történő közlekedés nem szerepel tényállásként a közlekedés rendjéről szóló szabályozásban, de több alapelvet is megsértünk vele: 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • akadályozzuk a forgalmat - ha egy mellettünk haladó autó sávot akar váltani, jelentős mértékben kitakarjuk, hogy mi a helyzet a forgalomban mellettünk és mögöttünk, 
  • a járművel nem az időjárási viszonyoknak megfelelően közlekedünk - ebbe az is beletartozik, hogy letakarítjuk az autónkat egy behavazódott reggelen,
  • veszélyeztetjük mások biztonságát (itt a személyi biztonságon túl a vagyoni biztonságra is kiterjed a jogszabály)- mivel nem látunk ki az autónkból, és emiatt balesetet okozhatunk.

Extrém esetben egyébként még büntetőeljárás is indulhat ellenünk. Ez abban csak akkor történhet meg, ha a behavazott szélvédő miatt balesetet okozunk, és ebből fakadóan valaki nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenved. Egy ilyen helyzetben közlekedési baleset okozásával vádolhatnak meg minket - figyelmeztetett a szakember. Jobban tesszük tehát, ha letakarítjuk az autónkat, mielőtt útnak indulunk.

Címkék:
utazás, autó, havazás, bírság, ,