Leselejtezett traffipaxokkal mérnek a rendőrök: érdemes résen lenni az utakon

24.hu2018. május 28. 09:02

Nincs hatályos hitelesítési engedély azokra a régi típusú traffipaxokra, amelyeket a rendőrség az elmúlt hetekben kezdett újra használni a közutakon cirkáló civil személyautóiban - írja a 24.hu.

Múlt héten számoltunk be arról, hogy a rendőrség jelöletlen, civil autókból vadászik a gyorshajtókra. A 24.hu úgy tudja, az ezekben az autókban használt traffipaxok, a FámaLézer típusú eszközök nem is szerepelnek a kormányhivatal adatbázisában a hitelesítési engedéllyel rendelkező sebességmérő készüléktípusok között.

A Budapest Főváros Kormányhivatalának Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztályánál, amely 2017-ben átvette Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal feladatait, jelenleg öt engedélyes típust tartanak nyilván, amelyek az ARH Informatikai Zrt. és a Jenoptik Gmbh. termékei közül kerületek ki. A FámaLézer legmodernebb, III. generációs VHT-507 típusának hitelesítési engedélye a portál információi szerint két éve lejárt.

A sebességmérő eszközökre vonatkozó magyar előírások szerint ugyanis az alkalmazott traffipaxoknak képesnek kell lenniük arra, hogy az adatokat valós időben online kapcsolattal továbbítsák a rendőrség központi feldolgozó rendszerébe, ezen kívül azt is biztosítaniuk kell, hogy a felvételt utólagosan ne lehessen módosítani. Csakhogy erre a fent említett eszközök nem alkalmasak.

Ráadásul a rendőrség által közzétett felvlteleken az is jól látszik, hogy a régebbi technológia komoly képstabilizációs problémákkal küzd, és a felvételeken nem látszanak azok az információk sem, szükségesek lennének ahhoz, hogy a felvétel a bíróság előtt használható bizonyíték legyen egy pénzbüntetéssel járó szabálysértési ügyben - írja a portál.

Címkék:
utazás, autó, rendőrség, sebességmérés,