Autósok, figyelem: mindenkit óriási veszély fenyeget a csúszós utakon

Pénzcentrum2017. december 24. 10:00

Százból tizenkét autón nyári abroncsok vannak fent december közepén, derült ki egy felmérésből, mely szerint az átlagnál rosszabb a helyzet a kisteherautók és mikrobuszok esetében.

Közel 2000 járművet - köztük személyautót, mikrobuszt és kisteherautót - néztek át Budapest, Debrecen, Miskolc, Pécs, Székesfehérvár és Zalaegerszeg közterületein az Abroncs Kereskedőház munkatársai. A nem reprezentatív felmérés alapján kiderült, hogy 

a járművek 12 százaléka nyári gumival közlekedik decemberben is.

A vizsgált autók 2 százalékán négyévszakos, vagy kemény terepre tervezett off-road, 12 százalékukon pedig nyári abroncs van. A kisteherautók és mikrobuszok között az átlagosnál rosszabb ez az arány, 20 százalékuk még mindig nyári abroncsokon közlekedik. Itt azt várnánk, hogy magasabb a téli abroncsok aránya, hiszen ezeket az autókat többségében napi szintű munkára használják tulajdonosaik. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy nyári gumival sokkal nagyobb féktávra van szükség, mint a téli esetében. 

Céges személyautóknál viszont döntő többségben, 90 százalék feletti arányban tapasztaltunk téli gumi használatot 

- mondta Tiszay Árpád, az Abroncs Kereskedőház kereskedelmi vezetője.

Hiába azonban a téli abroncs, ha a gumik több mint 20 százaléka problémás, elöregedett és/vagy elkopott.

Különösen az idősebb, valamint a frissebb rendszámmal rendelkező, vélelmezhetően külföldről behozott, szintén korosabb autók esetében figyelhető meg ez a tendencia. A 10 év feletti életkorú abroncsok tapadási képessége és rugalmassága már annyira lecsökken, hogy nagy kockázatot jelentenek a közlekedésben - figyelmeztetett a szakember.

Címkék:
pénzcentrum.hu, utazás, közlekedés, autó, téli gumi, nyári gumi,