A lakáspiacnál is jobban pörög: 5 százalékost akartak bővülni, 23-at sikerült

Pénzcentrum2017. május 5. 13:00

Lendületesen kezdte az évet a lízingpiac: a finanszírozott összeg 127,5 milliárd forintot tett ki az első negyedévben, ami a tervezett 5 százalékos növekedéssel szemben 23 százalékos bővülést jelent - közölte a Magyar Lízingszövetség.

Az elmúlt öt év legjobb eredményével zárta az első negyedévet a magyarországi lízingpiac. A finanszírozott összeg, azaz az új kihelyezések 127,5 milliárd forintra rúgtak, ami 23 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakában elért 103 milliárdhoz képest. Ráadásul 2013 óta messze a legmagasabb első negyedéves összeg.

Bőven a várakozások felett teljesített a piac, 2017-re ugyanis 5 százalékos bővülést vártunk. A múlt évi trendforduló után az idei első negyedévben pedig folytatódott az emelkedés"

- értékelte az első negyedéves teljesítményt Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

Autók, gépek, eszközök

A Lízingszövetség összeállítása szerint szinte valamennyi szegmensben nőtt a finanszírozott összeg. A flottaszegmensben éves összevetésben 34 százalékkal 18,3 milliárd forintra, a növekedés itt bőven meghaladja a teljes autópiac bővülését, és a jó évkezdés miatt az egész évben bővülés várható. A személyautóknál a tavalyi átlagos 24 százalékról 27,5 százalékra nőtt a finanszírozási arány, a magánszemélyeknél pedig 29 százalékról 31 százalékra. Így jelentősen emelkedett a finanszírozott összeg a magánszemélyek újautó-vásárlásainál.

A nagy-haszongépjárműveknél 19 százalékkal nőtt a finanszírozott összeg, a géplízing pedig jóval nagyobb mértékű, 28 százalékos bővülést ért el. A mezőgazdasági gépeknél ugyancsak számottevően, 34 százalékkal 12 milliárd forint fölé került a finanszírozott összeg. Tóth Zoltán azonban elmondta, hogy összegszerűen ebben a szegmensben viszonylag alacsony, 3 milliárd forintos növekedést jelent a kihelyezésben és mivel az első negyedév szokásosan jóval gyengébb volt, az egész éves teljesítményt egyelőre nehéz megjósolni. A termelőeszközöknél a finanszírozott összeg 36 százalékkal közel 15 milliárd forintra nőtt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A különböző szegmensben elért növekedés egyértelműen arra utal, hogy a vállalkozások kedvező, rugalmas megoldásnak tartják a lízingfinanszírozást, legyen szó autó-, flotta-, gép- vagy eszközbeszerzésről"

- hangsúlyozta a főtitkár. Valamint úgy tűnik, a magánszemélyek is kezdenek lassan visszatérni az új személygépjárművek lízingeléséhez. A jelentős növekedést eredményező első negyedév után a Lízingszövetség arra számít, hogy az idén folytatódik a finanszírozott összeg növekedése a legtöbb lízingpiaci szegmensben illetve a tőkekintlévőség emelkedése is. A növekedés azért is valószínűsíthető, mert az idén várhatóan a tavalyinál jóval tempósabban növekedhet a gazdaság, emellett a beruházások is emelkedő pályára állnak. Mindezek pedig az eszközfinanszírozás számára növekedési lehetőséget jelentenek.

Rövid és hosszabb távon egyaránt arra törekszenek a magyar lízingcégek, hogy a járműfinanszírozás mellett a vállalkozások bármilyen eszközigényéhez forrást biztosítsanak.

Loading...

Címkék:
utazás, autó, lízing, lízingszövetség, bővülés,