Vigyázz, ha télen veszel alutót: sokan törött kocsikat próbálnak elsózni

Pénzcentrum2017. január 17. 11:00

Januárban eddig 672 személyi sérüléssel járó közlekedési balesetnél intézkedtek rendőrök, a korábbi statisztikák szerint pedig akár 3 ezer baleset is bekövetkezhet az első negyedév téli időjárásában, a csúszós utak miatt megnő a koccanásos balesetek száma. Ezzel együtt annak is nagyobb a veszélye, hogy egy koccanás után sufnituninggal rendbe tett autót próbáljanak meg ránk sózni a nem megbízható eladók.

Télen a vezetők gyakran rosszul mérik fel az útviszonyokat, előfordulhat, hogy ugyan süt a nap, de az út az árnyékos részein jeges, és általában ilyenkor történnek a balesetek a vidéki, vagy erdei utakon és a városokban is több a koccanás. Az ilyen balesetek sokszor nem járnak látványos sérülésekkel, de ez nem jelenti azt, hogy később ne okozhatnának fájó költségeket és dühítő problémákat az új tulajdonosnak. 

Saját tapasztalatunkból tudjuk, hogy a téli időszakban a megszokottnál még szigorúbban kell ellenőrizni az eladásra kínált autókat. Az ok egyszerű: amikor Magyarországon és a környező országokban az időjárás egyre zordabbá válik, több a koccanásos baleset, és többen próbálnak kereskedőinknek olcsó és nem szakszerű módszerrel javított autókat eladni"

 - mondta Petr Vanecek, az AAA Auto ügyvezetője.

A kisebb autókban már alacsony sebesség mellett bekövetkezett balesetekben is keletkezhetnek olyan károk, amelyek első ránézésre nem tűnnek ugyan súlyosnak, de ha nem szakszerű a javítás, akkor veszélyeztetheti az utasokat a későbbiek során (például ha a biztonsági öv nem tart elég jól, vagy a futóművet nem állították be megfelelően a koccanás után, de a légzsákkal is lehetnek problémák).  A jó hír, hogy a legtöbb ilyen sérülés és hiba standardizálható és szakszerű módszerekkel felismerhető. 

Télen a legőszintébbek a motorok, de csalóka lehet az alváz

A cél ügyvezetője szerint a téli autóvásárlás egyik igazi előnye, hogy ilyenkor a legőszintébbek a motorok. "A hideg idő, az extrém körülmények próbára teszik a motorokat is. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha egy használt autó, minden gond nélkül indul a nulla fok alatt, mindenképpen jó jel, jó vétel lehet.

A hidegben az akkumulátor és a fűtés is könnyebben tesztelhető. Az alvázat azonban sokkal tüzetesebben kell megvizsgálni, mert a rárakódott latyak sok mindent elfedhet és a féket is nehezebb tesztelni a csúszós, havas úton" - mondta Vanecek.

Címkék:
vásárlás, autó, javítás,