Nagy változás jön a rendszámoknál: jöhet a terület alapú azonosítás?

Pénzcentrum2016. október 13. 12:02

Szinte bármikor megjelenhetnek az utakon a "P"-vel kezdődő rendszámok. Ugyan most az "N"-esek kiadása folyik, az "O"-val kezdődő azonosítók kimaradnak. Már évek óta téma a terület alapú rendszámok bevezetése, a Vezess.hu az ezzel kapcsolatos kérdésre is választ kapott a hatóságtól.

Az utolsó N betűvel kezdődő rendszámokat osztják ki ezekben a hetekben az okmányirodák, az ügyintézők már NX...-felirattal adják az autóvásárlók kezébe.

December első felére tehető a P betűvel kezdődő sorozat érkezése

-  válaszolta a Vezess.hu kérdésére Szabó Zsolt, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) főosztályvezetője. Kisebb meglepetésre az N után nem az ábécé szerinti O-betű jön. Azért nem lehet O karakterrel kezdeni, mert összetéveszthető a Q és a 0 karakterekkel (Pl.: OOQ-011).

Pár héten belül megkezdik az új azonosítók gyártását, amelyek várhatóan november-december fordulóján kerülnek be az okmányirodák páncélszekrényeibe. Onnantól kezdve pofonegyszerű az átállás: az érkező igényekre az utolsó darabokig az N-es rendszámokat adják ki az ügyintézők, majd ezek elfogyása után nyúlnak a P-betűsökhöz.

Bevezethetik a terület alapú rendszámot?

Egyelőre nem lesz területalapú rendszám, pedig Európában ez a legelterjedtebb, a leginkább logikus, és a járműről/üzembentartójáról a legtöbb információt adó azonosító. Mivel a használtan behozott ilyen-olyan életkorú járművek nálunk ugyanazt az N, majd P betűt kapják, mint a nullkilométeres vadonatújak (és így volt ez a korábban használt betűknél is), a jelenlegi rendszer szinte semmilyen érdemi információt nem tartalmaz, és meglehetősen nagy a káosz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Pár éve komolyan szóba került itthon is a területalapú rendszám bevezetése, amit sokan újabb pénzlenyúlásnak gondoltak. Talán emiatt, talán másért, csendben elült az ötletelés erről.

A KEKKH-nek nincs tudomása ennek bevezetéséről.

A jelenleg használt ábécé alapú rendszer a számítások szerint nagyjából 2030 környékén kifut, elfogynak a betűk, akkor muszáj lesz megújítani a jelenlegi rendszert.

Címkék:
utazás, autó, rendszám,