A nőknek még a gumivásárlás is élményt jelent

Pénzcentrum2016. szeptember 10. 20:20

A hölgyek gumivásárláskor is shoppingolnak. Vásárlási szokásaink jelentős átalakuláson mentek keresztül az elmúlt évtizedben, így a hölgyek nemcsak egyre nagyobb vásárlóerőt képviselnek, de a családi vásárlások esetében is 70-80 százalékban hozzák meg a végső döntést. A megkérdezett szervizműhelyek vezetői szerint ez a trend egyelőre még nem érvényesül a gumiabroncsok vásárlásakor: csak minden ötödik új abroncsvásárló erősíti a hölgyek táborát, így a gumivétel továbbra is jellemzően a férfiak tisztje - derül ki a Bridgestone felméréséből.

A vásárlási döntés meghozatalának első lépése az információgyűjtés: a szervizműhelyek vezetői szerint elsőként a férfiak és a nők is az interneten informálódnak, de míg a férfiaknál az aktuális abroncstesztek és a kinézett abroncsok ára már ekkor erősen befolyásolják a végleges vásárlást, addig a hölgyek a barátok, ismerősök tapasztalataira és tanácsaira hallgatnak, vagy online fórumokon tájékozódnak, kikérve egy-egy szakember véleményét.

Külön érdekesség az akciók kérdése. Míg az árleszállításokat és akciókat jellemzően a nők 85 százaléka és a férfiak 70 százaléka is kihasználja más termékek esetén, addig ez az arány új abroncsvásárlás esetén már kevésbé érvényesül. A hölgyek jellemzően rugalmasabbak az ár szempontjából, ugyanis az esetek 90 százalékában figyelembe veszik az ár-érték arányt, vagyis az adott abroncs menettulajdonságait is. A Bridgestone tapasztalatai alapján az ár-érték arány kiemelkedően fontos a családoknál, ahol a gyerekek biztonsága érdekében gyakran születik döntés a jobb teljesítményt és rövidebb féktávot biztosító prémium abroncsok vásárlása mellett. 

A nők vásárolnak, a férfiak vesznek

Az információgyűjtést követően a hölgyek a gumiszerviz felkeresésekor is máshogy hozzák meg a végső döntést, mint az urak. Míg a férfiak az üzletbe való belépéskor már pontosan tudják, hogy melyik márkát milyen méretben és mennyiért szeretnék megvásárolni, addig a hölgyek részéről a vásárlás fontos részét képezi a személyes szakmai tanácsadás. A megkérdezett szervizpartnerek fontosnak tartották kiemelni, hogy a hölgyek ilyenkor már gyakran tisztában vannak az alapvető információkkal, és ekkor győződnek meg az eladó felkészültségéről és szakmai hozzáértéséről: vagyis arról, hogy jó döntést hoznak, ha az adott szervizben vásárolnak. A tanácsadás szerepe így kiemelkedően fontos.

Hasznos abroncstippek hölgyeknek és uraknak egyaránt

Bármennyire is tájékozottnak gondoljuk magunkat a helyes abroncshasználattal kapcsolatban, érdemes megfogadnunk a következő közlekedésbiztonsági tanácsokat, amelyek révén felkészülten vághatunk neki a kisebb és nagyobb utaknak egyaránt.

  • Abroncsválasztás előtt tájékozódjunk, olvassunk utána az abroncsteszteknek. Vegyük figyelembe, hogy a kicsit drágább prémium abroncsok jobb menettulajdonságokkal és teljesítménnyel rendelkeznek az átlagos abroncsokhoz képest. 
  • Nyár végén, ősz elején is gyakran előfordulhat, hogy hatalmas mennyiségű csapadék zúdul az utakra. Ilyen időjárási körülmények között kiemelkedően fontos a megfelelő profilmélység, mert kopott gumikon az úgynevezett aquaplaning hatására az abroncs képtelen kiszorítani a vizet a gépjármű alól, vagyis autónk könnyen felúszhat, és elveszíti a tapadást a talajjal. Ezért 2-3 mm-es profilmélység alatt már erősen ajánlott új abroncsokat vásárolnunk. 
  • Rövidebb utak előtt is érdemes indulás előtt ellenőriznünk az abroncsnyomást, ez pedig fokozottan érvényes a több órás, hosszú utakat megelőzően. A gyárilag előírt, az autónkra jellemző ideális abroncsnyomás értékeit az autónk használati utasításában, az ajtóoszlopon, vagy a tanksapka fedelén találjuk. Mindig a megadott értékeket kövessük és vegyük figyelembe, ha több utast, vagy nagy csomagokat is szállítunk.
  • Ne feledkezzünk meg a pótabroncs meglétéről, ellenőrzéséről sem. Ha új pótabroncsot vásárolunk, akkor ügyeljünk arra, hogy a már az autónkon lévő abroncsoknak megfelelő márkát válasszunk. 
  • A helyes abroncsválasztás mellett ellenőrizzük autónk olajszintjét, a rendelkezésre álló tartalék izzókat, valamint a pótalkatrészek, az elakadásjelző, a láthatósági mellények és az elsősegély csomag meglétét is.
Címkék:
vásárlás, autó, gumiabroncs, férfi, , élmény, gumi,