Fontos! Ennyit kell majd fizetni a gyorshajtásért 2016-ban

Pénzcentrum2016. január 22. 16:44

A legtöbb halálos közlekedési baleset még mindig a gyorhajtók rovására írható. Így az sem véletlen, hogy a tetten ért ámokfutók brutális bírságokra számíthatnak. Mutatjuk, mennyire.

A rendelkezésre álló statisztikák szerint a tavalyi év első három negyedévében bő 12 ezer közúti balesetből 420 bizonyult végzetesnek. A számok aggasztóak, különösen, hogy az esetek többsége elkerülhető lett volna.

Loading...

A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, a legtöbb közúti balesetért még mindig a gyorshajtók felelnek. Így tehát az sem véletlen, hogy a rendőrség (vagyis inkább a jogalkotó) elrettentően nagy bírsággal szorítaná vissza a szabálysértők számát. A Bors nyomán mutatjuk, mennyit kell 2016-ban fizetnie az ámokfutóknak.

Loading...

További szabálysértések és díjtételeik

  • Elsőbbségadás elmulasztása: 20-30 ezer forint
  • Tiltott behajtás: 30 ezer forint
  • Tilosban parkolás: 20 ezer forint
  • Tilosban várakozás: 20 ezer forint
  • Mozgáskorlátozottak parkolójának használata: 100 ezer forint
  • Piroson áthajtás (városban): 50 ezer forint
  • Piroson áthajtás (vasút): 60 ezer forint
  • Záróvonal átlépése: 30 ezer forint
  • Kötelező haladási irány megszegése: 50 ezer forint
  • Buszsáv jogosulatlan használata: 20 ezer forint
  • Buszsávban való haladás: 30 ezer forint

Külföldön sem ússzuk meg!

Már javában zajlik a szabálytalankodó autósok határokon átnyúló felelősségre vonása: az elmúlt időszakban például több magyar postaládájában landolt Ausztriában feladott fizetési felszólítás - számolt be róla nemrég az M1 Híradó. Habár a levél pecsét és aláírás nélküli, illetve se fényképet, se más bizonyítékot nem mellékelnek hozzá, többnyire mégis hivatalosnak tekinthető.

A határozatokat nem a rendőrség, hanem a járási elöljáróság küldi ki; a bírságok behajtásához pedig jogsegélyt kérnek a magyar hatóságoktól. Egy közlekedési szakjogász szerint amennyiben a címzett megbizonyosodott arról, hogy a bekérőt az arra jogosult szabálysértési hatóság állította ki,

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

érdemes mihamarabb befizetni a bírságot, ellenkező esetben ugyanis simán jöhet a behajtó.

Az európai országok - Görögország, Horvátország, Írország és Olaszország kivételével - tíz éve állapodtak meg arról, hogy jogsegélyt nyújtanak egymásnak többek között a közlekedési szabálysértések miatt kiszabott pénzbírságok behajtásához. Az egyezmény a 70 euró, vagyis nagyjából 21 ezer forint feletti bírságokra vonatkozik; ez alatt minden ország maga próbálja behajtani a pénzt.

Címkék:
utazás, autó, gyorshajtás, ámokfutó, záróvonal, m1 balesetek ma, záróvonal átlépése,