Tényleg ennyire könnyen kikerülhetjük az adófizetést?

Totalcar2015. szeptember 8. 14:05

Érdekes anomália található a teljesítményadó rendszerében. Nemcsak, hogy a magasabb káros kibocsátású autók adója alacsonyabb, hanem az adó kiszabása sem teljesen igazságos - írja a Totalcar.

A gépjárműadó (született: súlyadó, ma teljesítményadó) egy ilyen önkormányzati adó, ami egy elég fura valami. Az fizeti ugyanis, akinek a jármű január elsején a nevén volt. Ha tehát adhatok egy életmód-tanácsot, járművet venni január másodika után szabad, eladni viszont még szilveszter előtt kell, mert így valaki más fogja fizetni a gépjárműadót, gyakorlatilag az egész évre.

Mi ezzel a gond?

Az adórendszert arra lőtték be, hogy a polgármesteri hivatalban a néniknek ne kelljen egész évben koptatniuk a cerkát, aszerint, ki hogy adta-vette kocsikat. Így már januárban letudják, csak be kell szedni a pénzt. Ma már nem lenne nagy kunszt ezt megváltoztatni, ha valaki eladta a járművét (azonnal tudják a központi nyilvántartásból), akkor ne kelljen utána adóznia.

A régi (nem veteránok) autókat emellett úgy is támogatják, hogy olcsóbb az adójuk. Vagyis minél több kormot ont ki magából, úgy lesz egyre kedvezőbb az adózása.

Ha mondjuk vesz valaki egy tiszta üzemű, vadiúj Euro 6-os kocsit, akkor mintegy 2,5-szer több adót fizet, mint az ugyanolyan teljesítményű, 16 évnél öregebb kocsi tulajdonosa, amelyikből már nem kipufogógáz jön, hanem elemi grafit.

Címkék:
vásárlás, autó,