Az új gépjárművek háromnegyede céges autó

Pénzcentrum2015. július 4. 17:32

Még mindig virágzik a használtautók piaca, évente félmillió autó cserél gazdát. Az új autókat viszont 75-ban a cégek veszik -olvasható a Bisnode sajtóközleményében.

Az új autók eladási adatai nem kecsegtetnek a szektor gyors beindulásával. A legfrissebb (májusi) gépjárműpiaci adatok vizsgálata alapján megállapítható, hogy az előző év azonos hónapjához képest visszaesett az új gépjármű-kereskedelem egésze. A JATO Dynamics gépjárműipari adatszolgáltató adatai szerint májusban összesen 5883 darab új személygépkocsit, valamint 1217 darab kishaszon-gépjárműt helyeztek forgalomba.

Az autók esetében az egy évvel korábbihoz képest mindössze 2 százalékos növekedés, a kishaszon-gépjárművek esetében pedig 11 százalékos visszaesés következett be.

 A forgalomba helyezett új gépkocsik többsége céges (75 százalék), míg a magán-eladások csak a piac 25 százalékát teszik ki. A használtautó piac ennél jóval nagyobb és javuló tendenciát mutat, mivel évente nagyjából félmillió autó cserél gazdát Magyarországon. Ez a szám ráadásul még növekszik is, mivel az okmányirodák adatai szerint a használt autók vásárlásának trendje pozitív Magyarországon. A válság éveiben jellemzően 420 ezer autót adtak el, 2014-ben már csaknem 492 ezer jármű cserélt gazdát, az első negyedéves adatok alapján pedig az idén több mint 530 ezer átírás várható.

Címkék:
utazás, autó,