Annyi a sárga taxiknak, ha ezt elfogadják

Pénzcentrum2015. február 19. 09:00

Hamarosan a kormány elé kerülhet az egész országra érvényes, a taxis tevékenységet szabályozó rendelet. Valószínűleg nem lesz egységes tarifa és szín a taxik számára - írja a Népszabadság.

Egységes, hatóságilag megszabott viteldíjtáblázat jelenleg egyedül Budapesten van. Több nagyvárosban az ott működő taxitársaságok saját, egységes tarifát alkalmaznak a helyi piaci igényeknek megfelelően. Úgy tűnik, ez így is marad, hiszen komoly vizákat váltana ki, ha ugyanannyiért taxizhatnánk országszerte.

A rendelettervezetben az utóbbi hetekben többször szóba került egységes szín sem szerepel az elvárások között, azaz nem lesznek országosan azonos színűek a taxik.

Az új rendeletben a fuvarszervezők számára is szerepelnek előírások. A legutolsó változat szerint számukra a tevékenységet engedélykötelessé fogják tenni. Ez az okostelefonokon élő taxis alkalmazás, a gyorsan teret hódító Uber számára létkérdés. Ha ez a követelmény beépül a jogrendbe, akkor a jelenlegi formában az amerikai cég budapesti szolgáltatása szabálytalanná válik.

 

Címkék:
utazás, autó, taxi, taxirendelet,